Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Hernádi Zsolt felkerült az Interpol körözési listájára

A magyar rendőrség megkapta a horvát szervek megkeresését a Mol elnök-vezérigazgatója ügyében.
Felkerült az Interpol, a lyoni székhelyű nemzetközi rendőrségi szervezet körözési listájára Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerdán.

Korábban írtuk:

A magyar rendőrség megkapta a horvát szervek megkeresését Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ügyében, melyet a szokásos eljárásnak megfelelően továbbított az igazságügyi tárcához - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

"A horvátok megkeresése horvát nyelven megérkezett a rendőrségre, azt az eljárásrendnek megfelelően a rendőrség továbbítja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak" - közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálat arra a kérdésre, hogy Hernádi Zsolttal kapcsolatban a magyar hatóságok kaptak-e Interpol körözést, illetve európai elfogatóparancsot.

Hernádit azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol visszautasította a vádakat és korábban azt közölte: soha nem vesztegetett meg egyetlen politikust sem, és nem fizetett kenőpénzt azért, hogy megszerezze az INA irányítási jogait. A Mol-INA ügy kapcsán korrupció miatt tíz év börtönre ítélte Ivo Sanadert egy horvát bíróság egy ével ezelőtt.

A napokban a zágrábi megyei bíróság elrendelte Hernádi előzetes letartóztatását a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) kérésére, mert úgy ítélték meg, hogy fennáll a szökés veszélye.

Az ügyészség azért kérte a fogva tartást, mert Magyarország a közelmúltban elutasította, hogy kézbesítse Hernádi számára a horvátországi meghallgatásra szóló idézést, korábban pedig a magyar hatóságok nem akarták kihallgatni a Mol elnök-vezérigazgatóját nemzeti érdekekre hivatkozva. A magyar fél azt mondta, hogy már lefolytatták az eljárást, és megállapították, hogy a Mol vezetője nem követte el az említett törvénytelenségeket.

A Mol csoport jogi igazgatója a napokban az őrizetbe vétel elrendelését a Mol és a cég elnöke elleni fenyegetésként értékelte.

A magyar ügyészség által lefolytatott magyarországi nyomozás során Hernádi Zsolt teljes mértékben együttműködött a magyar hatóságokkal és részletes tanúvallomást tett. A Központi Nyomozó Főügyészség 2012. január 20-án megszüntette az eljárást, mert "sem Hernádi Zsolt, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt". A nyomozást ugyanazon tényállásra és tények alapján folytatták le, és ahhoz a horvát nyomozás anyaga rendelkezésre állt a főügyészség szerint.

Bánáti: a magyar hatóságok megtagadhatják a kiadatást

A magyar hatóságok bizonyos esetekben megtagadhatják az Interpol-körözés, a nemzetközi vagy akár az európai elfogatóparancs alapján keresett személyek kiadatását - közölte az ilyen jellegű ügyeket jól ismerő Bánáti János ügyvéd szerdán az MTI érdeklődésére annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint a horvát hatóságok Interpol-körözést, illetve európai elfogatóparancsot bocsátottak ki Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen.

A szakember azt mondta: a főszabály szerint ilyen esetekben az érintett ország hatóságainak az a feladatuk, hogy a keresett személyt felkutassák, elfogják és kiadják. Bizonyos kivételek azonban mindegyik jogintézménynél vannak, általában ezek közé tartozik, ha az érintett ország hatósága is vizsgálta az adott ügyet és az az álláspontja, hogy nem történt bűncselekmény.

Interpol-körözés esetén a rendőrség felkutatja és őrizetbe veszi a keresett személyt, majd a bíróság vizsgálja, hogy fennállnak-e a kiadatás feltételei. Nemzetközi elfogatóparancsnál a két ország közti jogsegélyegyezmények pontos tartalma dönti el az eljárás végkimenetelét, de még a leginkább automatikusan zajló európai elfogatóparancsnál is előfordulhat, hogy megtagadják a kiadatást, ha abban az ügyben, amely miatt azt kérik, az érintett ország hatóságai is vizsgálódtak már és nem állapítottak meg bűncselekményt. Ilyenkor a döntő az, hogy ugyanazon tényállást vizsgálták-e a két ország hatóságai - jegyezte meg Bánáti János.

Hozzátette, ha a keresett személyt egy harmadik ország hatóságai kerítik kézre, amelyek magával a konkrét üggyel nem foglalkoztak, akkor nyilván a fenti okból nem tagadhatják meg a kiadatást. Ilyenkor elsősorban a megkeresés szabályszerűségének az ellenőrzése fontos, ezért egy ügyvéd ilyen helyzetben azt szokta tanácsolni ügyfelének, hogy ne hagyja el hazáját - fejtette ki.

Hernádi Zsoltot azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett az azóta első fokon 10 év börtönre ítélt Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a horvát INA olajipari vállalat irányításában. A Mol visszautasította a vádakat. A társaság közölte: soha nem vesztegetett meg egyetlen politikust sem, és nem fizetett kenőpénzt azért, hogy megszerezze az INA irányítási jogait.

A zágrábi megyei bíróság a napokban előzetes letartóztatást rendelt el Hernádi Zsolt ellen a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) kérésére, mert úgy ítélték meg, hogy fennáll a szökés veszélye. Az ügyészség azért kérte ezt, mert Magyarország a közelmúltban elutasította, hogy kézbesítse Hernádi Zsolt számára a horvátországi meghallgatásra szóló idézést. A magyar fél azt mondta, hogy már lefolytatták az eljárást és megállapították, hogy a Mol vezetője nem követte el az említett törvénytelenségeket.

A Mol a napokban közölte, a magyar ügyészség által lefolytatott magyarországi nyomozás során Hernádi Zsolt teljes mértékben együttműködött a magyar hatóságokkal és részletes tanúvallomást tett.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2012. január 20-án megszüntette az eljárást, arra hivatkozva, hogy "sem Hernádi Zsolt, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt". A nyomozást ugyanazon tényállásra és tények alapján folytatták le, és ahhoz a horvát nyomozás anyaga rendelkezésre állt a főügyészség szerint.

Horvát kormány: nincs befolyásunk az igazságszolgáltatási szervekre

A horvát kormány nem kívánta kommentálni szerdán a magyar kormány azon lépéseit, amelyekkel a Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgatója ellen kiadott elfogatóparancsra reagált, és azt sem, hogy Budapest adott esetben megfontolná az INA-részvények eladását. A Hina hírügynökség jelentése szerint a horvát kormány egyik lépést sem kívánta minősíteni, csak annyit mondtak, nincs befolyásuk az igazságszolgáltatási szervekre.

A magyar kormány szerdán bejelentette, polgári és büntetőjogi lépéseket fontolgat a Mol-INA-ügyben, valamint az INA-részvények eladásának megfontolására kérte fel a Molt, illetve arról is döntöttek, hogy lemondják Martonyi János külügyminiszter dubrovniki útját.

Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter a Mol azon megfogalmazását, miszerint a Hernádi kihallgatására vonatkozó kérelem a Molt és vezetőjét hivatott-e megfélemlíteni, úgy kommentálta, hogy ő továbbra is ahhoz tartja magát, amit kormánya az INA-tárgyalások kapcsán felvázolt, és ami a Mol és a horvát kormány közötti első találkozón elhangzott.

A Mol szerdán azt is bejelentette, hogy Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elleni Interpol-körözés és az európai elfogatóparancs kiadása az Európai Unió jogainak megsértése, ezért minden jogi eszközzel harcolni fognak ez ellen.

Hernádi ellen kedden adtak ki európai elfogatóparancsot és Interpol-körözést, miután Magyarország visszautasította, hogy horvátországi meghallgatásra szóló gyanúsítotti idézést nyújtson át neki.

Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt kormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol többször is visszautasította a vádakat. A társaság közölte: soha nem vesztegetett meg egyetlen politikust sem, és nem fizetett kenőpénzt azért, hogy megszerezze az INA irányítási jogait.

A zágrábi megyei bíróság tavaly novemberben első fokon többek között vesztegetés bűntettének elkövetéséért tíz év börtönre ítélte Ivo Sanadert. Az egyik vádpont szerint a horvát politikus 10 millió euró kenőpénzt kapott a Moltól.

A Mol 49,1 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az INA horvát olajvállalatban, a részvények 44,8 százalékát pedig a horvát állam birtokolja.

Olvasóink írták

 • 19. majzik 2013. október 04. 08:04
  „A kedvenc demokratikus országomban ez fordulhat elő ! Izrael nem adta ki Joav Blum urat és Dániel Péter elvtársa !
  A másik köztörvényes szintén elhúzott Merlin ügyvezetője, az izraeli-brit Joseph Yuval Rayner átcsábította Hagyót a Wrigley-től.”
 • 18. szabójóska 2013. október 04. 07:10
  „16 dondongó.
  Mutass egy korrupciómentes államot! Itt a környéken is elég. Aki ezt kipattantotta az szűz? Ez mindkét államnak a legrosszabb..Nehezen hihető, hogy a horvátok ezt akarnák. Ha a horvátok valakikre számíthatnak azok mi vagyunk és voltunk évszázadok óta.”
 • 17. történész 2013. október 03. 17:03
  „10. veszettmajom 2013.10.03. 01:32

  Szerintem ő csak végrehajtotta a feladatot,de lehet,hogy a nyakába marad.Majd Gyurcsányra tolják...”
 • 16. dondongó 2013. október 03. 16:34
  „9. szabójóska 2013.10.02. 22:33
  Inkább ne akarjon a magyar korrumpálni.”
 • 15. csmano 2013. október 03. 12:38
  „Mutassunk példát az Íreknek, Adjuk ki!”
 • 14. ötös 2013. október 03. 11:01
  „Vajon ki az oka annak, hogy 23 éve Magyarországon belül is békétlenség van , s az utóbbi időben szinte az összes országgal konfliktusba kerül Magyarország?????? Adj BÉKÉT Uram! Azt az embert pedig aki ezt okozza kényszerítsd békére!”
 • 13. rózsakert 2013. október 03. 10:42
  „http://privatbankar.hu/reszveny/reagaltak-a-horvatok-barki-veszi-meg-az-ina-t-csak-jobb-lehet-261841

  avagy a fagyi kurucziában visszanyal....detto ezt csinálják a külföldi multikkal ott is...NA JÓ ÉRZÉS??????

  PÁPÁ MOL PROFIT 40%-A !”
 • 12. ewan 2013. október 03. 10:32
  „http://index.hu/velemeny/2013/10/02/mol/”
 • 11. pog 2013. október 03. 08:56
  „más sokkal "nagyobb embereket" becsuktak...ha nincs félni valója akkor önként menne a kihallgatásra...”
 • 10. veszettmajom 2013. október 03. 01:32
  „Megvesztegetni kp-val szoktak, nem átutalással mert annak nyoma van.10 millió euró azaz kb 3 milliárd ft az nem terem minden bokorban.
  -kik adták Hernádinak ezt a pénzt?
  -érintettek e politikusok , pártok az ügyben?
  -miért védi a kormány minden áron Hernádit?
  -miért van kussban az MSZP?
  -ha ártatlan akkor miért nem megy ki önként?
  -stb stb stb
  Túl sok a megválaszolatlan kérdés.”
 • 9. szabójóska 2013. október 02. 22:33
  „Szerintem valakik vezetik a horvátokat.Ne akarjon a magyar tengerhez jutni és barátkozni.”
 • 8. kisrono 2013. október 02. 22:08
  „Baltát a kezébe Zsóótinak,azt hadd mennyen!”
 • 7. szatyi 2013. október 02. 21:45
  „Mi meg hőbörgünk, hogy Írország nem akarja kiadni Tobint!”
 • 6. tótkomlósi 2013. október 02. 20:31
  „Ha nincs rejtegetni valója, akkor ne bújkáljon a fidesz mögött!
  Álljon ki és tisztázza magát!

  Ezzel a bújkálással csak a gyanút erősíti maga körül!

  És lehet szépíteni, csak nem érdemes!”
 • 5. MW2012 2013. október 02. 20:30
  „Én szurkolok az Interpolnak.”
 • 4. rodnás 2013. október 02. 19:48
  „Menjenek a horvátok a <moderálva>”
 • 3. zeuszka 2013. október 02. 19:12
  „Ha a horvátok az elfogónak jutalmat tűznek ki és a határig el is viszik akkor az ideje megvan számlálva. De ez meg nem lehetséges mert vannak testőrei. <moderálva>”
 • 2. dondongó 2013. október 02. 18:20
  „Ez csak a kezdet - remélhetőleg. Ráadásul Cusi cellája is megüresedett. :-)”
 • 1. pachakuti 2013. október 02. 17:33
  „Vajon mit mondhat most Orbán Polt Péternek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romániában fogták el egy miskolci emberölés tetteseit

A három férfi 2010-ben tetőjavítás ürügyével ment be a 70 éves miskolci férfi házába, akit… Tovább olvasom