Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Hét pontban reagált az SZDSZ a kormányátalakításra

Az SZDSZ ügyvivői testületi ülésén a párt hétpontos határozatot fogalmazott meg a tervezett kormányátalakítással kapcsolatban.
A szabaddemokraták úgy értékelik, hogy a kormányátalakítás az MSZP belső erőviszony-átrendeződésének eredménye, ezért elfogadják a tervezett változtatásokat, nem szólnak bele, Gyurcsány Ferenc joga a személycserékkel kapcsolatos döntés.

Az SZDSZ a kormány szerkezeti átalakítását tudomásul veszi azzal a feltétellel, hogy az a működés hatékonyságát növelje és a reformok felgyorsítását szolgálja.

A liberálisok azt is elvárják, hogy a reformok menetrendjét rögzítsék a koalíciós szerződésben. A kormányzati kabinet felállítását – amit Gyurcsány Ferenc kezdeményezett – azzal a feltétellel támogatják, hogy Horn Gábor koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár is tagja legyen a kabinetnek.

A következő pont szerint azt is szükségesnek tartják, hogy a kormányzati informatika rendszerének megerősítését továbbra is a MEH-nek közvetlenül alárendelt kormánybiztos felügyelje. Az SZDSZ szerint nem fogadható el a kormányzati informatika a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter alá rendelése.

Az ötödik pont szerint a fejlesztéspolitikát továbbra is a Fejlesztéspolitikai Irányító Testületnek kell irányítania. Ennek alelnöke a szabaddemokrata Magyar Bálint.

Az SZDSZ egy külgazdasági kormánybiztosi tisztség bevezetését is fontosnak tartja, a pozícióra a GKM államtitkárát, Garamhegyi Ábelt jelölnék.

A liberálisok azt is leszögezték, hogy a szerkezeti változások nem járhatnak a személyi állomány és az adminisztrációs kiadások növekedésével.

A Hírszerző arra irányuló kérdésére, hogy a párt elfogadhatónak tartja-e Szilvásy György leköszönő kancelláriaminisztert a titkosszolgálatokért felelős tárca nélüli miniszteri pozícióba, a válasz az volt, hogy ezt a minisztelenök jogköre eldönteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnevezték a kormányszóvivőket

Tovább olvasom