Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Hét történész vehet részt az ügynökbizottságban

A kormánypártok megállapodása alapján hét szakértő vehet részt a titkosszolgálati múlt lezárásának megoldásait kereső ügynökbizottság munkájában. A grémium létrehozásáról a kormány dönt szerdai ülésén.
A bizottságnak jogszabály-módosítást kell előkészítenie arról, hogy ki számít közszereplőnek, s ellenőrzik azt is, az állambiztonsági iratok átadása eddig törvényes volt-e. Arra is választ keresnek a történészek, hogyan gyorsítható a levéltári iratok hozzáférése. A bizottságba meghívott szakembereknek egy C típusú nemzetbizton­sági átvilágításon kell átesniük.

Varga László történész-levéltáros, Kenedi János történész, a Kis állambiztonsági olvasókönyv szerzője, Ungváry Krisztián történész, aki a többi között a katolikus főpapok ügynökmúltját publikálta az Élet és Irodalom című újságban. Várhatóan beválasztják a testületbe Ripp Zoltán 1956-tal foglalkozó történészt, Kovács Tamást, a budapesti Holokauszt Emlékközpont kutatóját, Sipos Levente történészt, aki már tagja volt az úgynevezett iratátadó testületnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maffiaellenes razzia Dél-Olaszországban

Az olasz csendőrség nagyszabású razziát kezdett a dél-itáliai Puglia régió közigazgatási székhelyén,… Tovább olvasom