Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Hétfőn a magyar írásbelikkel kezdődnek a vizsgák

Hétfőn reggel a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbelikkel megkezdődnek a tavaszi érettségi vizsgák, a matúrát az idén is rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett szervezik.
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint magyar nyelv és irodalom vizsgatárgyból középszinten 1.177 helyszínen 91.029 vizsgázó, emelt szinten 31 helyszínen 1.127 vizsgázó tesz érettségit. Magyar mint idegen nyelvből középszinten 51 helyszínen 84 diák, emelt szinten 4 helyszínen 21 tanuló vizsgázik.

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbelije 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell kitölteniük: a szövegértési feladatlapra 60 perc, a szövegalkotási feladatlapra pedig 180 perc áll a rendelkezésükre.

A diákok először a szövegértési feladatlapot oldják meg, csak ennek összegyűjtése után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap kitöltését. A vizsgázók a szövegértési feladatlapon belül a rendelkezésére álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.

A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása többnyire a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés.

Szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. A diákok által választott feladat megoldásának elvárható terjedelme 500-1500 szó.

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli vizsga nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. Az érettségizők a rendelkezésére álló időt itt is tetszésük szerint oszthatják meg és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.

A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőlegesen 40-60 százalék. A három szövegalkotási feladat különböző témáról, adott szempontú és műfajú önálló szöveg alkotását írja elő.

Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

A magyar mint idegen nyelv vizsgatárgy írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll: a diákok az "Olvasott szöveg értése", a "Nyelvhelyesség", a "Hallott szöveg értése" és az "Íráskészség" feladatsorait oldják meg. A középszintű írásbeli vizsga teljes időtartama 180 perc, az emelt szintűé 240 perc. Mindkét szinten a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Az érettségiket az idén rendkívül szigorú biztonsági intézkedések kísérik, hogy a tételek ne szivároghassanak ki. A tételsorokat csak nagyon kevesen ismerik: a bizottság tagjai, továbbá azok, akik ezeket összeállították, illetve akik átadják a nyomdának.

Az írásbelik kedd reggel a matematika vizsgákkal folytatódnak.

Olvasóink írták

 • 3. palimadar 2010. május 01. 16:29
  „Idézet a cikkből:
  "Az érettségiket az idén rendkívül szigorú biztonsági intézkedések kísérik, hogy a tételek ne szivároghassanak ki."

  Ebből azt olvasom ki, hogy korábban nem, de az idén!

  Ezzel szemben:
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/erettsegi_nem_valtoznak_a_biztonsagi_intezkedesek/2155043/”
 • 2. napfenyfurdo_mutyi 2010. május 01. 15:44
  „megint lesz spiro?
  attol hányok?
  poozsonyi adam utan szabadon :D”
 • 1. deszkás 2010. május 01. 12:48
  „És helikopter miért nem köröz az érettségizők feje fölött?Az én időmben a tanárunk azt mondta:ez a két ember(nevek) nem fog megfelelni!És ezt ők is tudták.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balhé a meccs után - vízágyúkat is bevetett a rendőrség

A rendőrségnek a Ferencváros drukkereit kellett megfékezniük, akiket kordonok között tereltek a metróállomás, illetve a Népliget felé. Tovább olvasom