Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Hétfőn dől el, lesz-e zárószavazás Lázár János indítványairól

Hétfőn dől el, lesz-e zárószavazás a kétnapos parlamenti ülés első napján Lázár János fideszes frakcióvezető önálló indítványairól.
Az Országgyűlés tervezett napirendje szerint erre akár sor is kerülhet, de csak bizonyos feltételek teljesülése vagy házszabálytól eltérés esetén. A miniszterelnök szóvivője Lázár János és Orbán Viktor péntek délelőtti megbeszélését követően jelentette be, hogy a frakcióvezető hétfőn az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács és a parlament ülésén jelenti be a 98 százalékos különadóval összefüggő, új elemeket is tartalmazó javaslatát. Emellett finomodhat a Lázár János jegyezte alkotmánymódosítási javaslat is, amely a népszavazási tilalom alá eső kérdéseket kivenné az Alkotmánybíróság (Ab) felülvizsgálati jogköréből. Balsai István, a parlament alkotmányügyi bizottságának fideszes elnöke a testület csütörtöki rendkívüli ülése után úgy fogalmazott: bizonyos esetekben mégsem gátolnák meg az Ab kontrollját az eredeti törvénymódosítási javaslatban foglalt tilalmak - például a költségvetés, az adók, az illetékek - tekintetében.

Lázár János múlt kedden benyújtotta be az Országgyűlésnek a júliusban elfogadott, egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvénycsomag 98 százalékos különadót érintő részének megváltoztatását célzó javaslatát, miután az Ab aznap alkotmányellenesnek nyilvánította, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a különadót. A fideszes frakcióvezető egyidejűleg az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását is kezdeményezte annak érdekében, hogy a népszavazási tilalom alá eső kérdések kerüljenek ki az Ab hatásköréből. Hétfőn zárószavazás lehet a konzuli törvény módosításáról, amelyet pénteken nyújtott be két fideszes képviselő annak érdekében, hogy a kettős állampolgársághoz kapcsolódó igényléseket gyorsabban és hatékonyabban lehessen lebonyolítani. Ugyancsak hétfőn dönt a Ház a területfejlesztési törvényjavaslat, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosításáról, létrehozza az építésügyi monitoring rendszert, elősegíti a szabálytalan építkezések feltárását, rögzíti a közmű és nyomvonaljellegű építmények egységes, elektronikus nyilvántartásának szabályozását, valamint lehetővé teszi a közterület nem rendeltetésszerű használatának megtiltását.

A parlament napirendjén több uniós törvényjavaslat és az ezekről szóló döntés is szerepel. Hétfőn voksolnak a képviselők a jövő évi adótörvényekhez, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló, valamint az ügyészségi törvényhez benyújtott módosító indítványokról. A határozathozatalok után öt részletes vitát is lefolytat még hétfőn a parlament. Kedden kezdődik az általános vitája az új PSZÁF törvénynek. A javaslat szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) önálló alkotmányos szerv lesz, rendeletet alkothat, a fogyasztók érdekében közérdekű pert indíthat, és békéltető testületet működtet. Szintén elkezdődik az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításának általános vitája. Az indítvány célja egyebek mellett uniós szabályok átültetése a hazai jogrendbe, újraszabályozza a tőzsdei kivezetést, valamint az ügyfelek számára vonzóbbá teszi a lakás-takarékpénztárak igénybevételét. Ezek mellett befejeződik a rendészeti, a tartással kapcsolatos, az ügyvédekről szóló, illetve a minisztériumok felsorolásáról szóló és egyes iparjogvédelmi törvények módosítására vonatkozó törvényjavaslatok általános vitája.

Olvasóink írták

 • 4. deszkás 2010. november 07. 17:25
  „TÖRTÉNÉSZ! Egyetértek.Különösen az utolsó két sorral.Orbán is csak a (hazai) magyarral emberkedik,mert a többihez egyszerűen GYÁVA !!! Nyilvánosan is ki merem jelenteni. E-mail?”
 • 3. történész 2010. november 07. 14:39
  „Lesz még Magyar újjá születés..4-8 év és utána lesz új akit számon kérni lehet.Nem fog a fidesz uralom sem örökké tartani, és az ő védelmüket biztosító törvényeket is meglehet a saját példájuk nyomán változtatni.
  Sajnos van olyan jobboldali szervek amelyek erre is számolnak,így tehát ők sincsenek burokban.Akkor viszont ők sírnak rínak majd a fogdákba. Rendben is van ez így előbb utóbb a salakok kikerülnek a politikából. Már hallani vannak olyan új párt ügyek amelyek majd alkalmasak lesznek az el( le) számoltatásra.
  Nekünk valójában nem erre a Rákosi kort idéző mindenkit lecsukunk koncepciós perekre volna szükségünk,hanem egy mostani kormány által vezetett építő jellegű munkára.Egy olyan kormányra amely ha egy nap alatt megtudja szüntetni a bírósági jogokat akkor ezen erővel egy nap alatt megtudná oldani,hogy a szabálytalankodó külföldieket is megbüntessék ,és milliárdos bevételei lenne az államnak. A frász foglalkozik azzal ki menyit lopott, miért mert lopnak ma is.”
 • 2. Én2 2010. november 07. 12:24
  „Csak ne sokáig!”
 • 1. qrumpli 2010. november 07. 10:00
  „éjjen a fidesz mög orbán kiráj”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárki: az elektronikai cikkeknél a minőséget keresik a fogyasztók

A magyar fogyasztók az elektronikai cikkek esetén hajlandóak a leginkább többet fizetni a minőségért. Tovább olvasom