Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Hétfőn dönt az AB a regisztrált élettársi kapcsolatról

Hétfő délután hirdeti ki az Alkotmánybíróság a határozatát a bejegyzett élettársi kapcsolat egyes rendelkezésiről. A bejegyzett élettársi kapcsolat miatt például a nagycsaládosok és a KDNP fordult a taláros testülethez. Az indítványozók szerint egyebek mellett sérti az alaptörvényt, hogy elismernék az azonos neműek élettársi kapcsolatát.
Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadta el a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot. A jogszabály gyakorlatilag a házastársakat megillető jogokat biztosít az élettársi kapcsolatban élő, akár egynemű pároknak is. Ilyen például, hogy a regisztrálással a kapcsolatban élők között vagyonközösség alakul ki, az élettársak úgy örökölnek egymás után, mint a házastársak. A törvény 2009. január 1-jén lép hatályba. A törvény szerint bejegyzett élettársi kapcsolat akkor jön létre, ha az anyakönyvvezető előtt két nagykorú személy kijelenti, hogy egymással bejegyzett élettársi kapcsolatban szeretnének élni.

A törvény megsemmisítését egyebek mellett azért indítványozta a KDNP, mert a párt szerint a jogszabály ellentétes az Alkotmánnyal. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a törvény megengedi az azonos neműek élettársi kapcsolatát is. Mivel a bejegyzett élettársi kapcsolat és a házasság között nincs szignifikáns különbség, a házasság pedig hagyományosan egy férfi és egy nő életközössége, ennek kapcsán megalapozottak az alkotmányos aggályok - olvasható a párt honlapján. Ráadásul, 105 törvényt kellene módosítani a törvény végrehajtásához, ami jogbizonytalanságot eredményez, arról nem is beszélve: nem zárja ki, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos neműek együtt neveljék valamelyikük gyermekét. Ez pedig azzal jár, hogy nem lehet biztosítani a gyermek alkotmányban foglalt testi, szellemi és erkölcsi fejlődését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elzárták az információt Tabon

Több száz dolgozójától válik meg a Felxtronics alkatrészeket gyártó cég tabi gyáregysége - értesült… Tovább olvasom