Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Hétfőn dönthet a parlament a települési kórházak átvételéről

Hétfőn szavazhat az OGY arról a törvényjavaslatról, hogy május 1-től állami kézbe kerülnek az önkormányzati fenntartású kórházak.
Az Országgyűlésben valószínűleg jövő hétfőn lesz a zárószavazása annak törvényjavaslatnak, amelynek értelmében az önkormányzati fenntartású kórházak május elsejével állami kézbe kerülnek - jelentette be Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója egy csütörtöki konferencián Budapesten.

Mint mondta, bíznak abban, hogy a javaslatot hétfőn megszavazza az Országgyűlés, május elsejével átvehetik az érintett intézményeket, és július elsejével elindulhat az egészségügyi fekvőbeteg-ellátás új rendszere.

Török Krisztina hozzátette: a központi, állami kézbe kerülő intézmények listája két részre osztható, ezen 53 plusz 14 intézmény van. Az első csoportba tartoznak azok a kórházak, amelyeknek a tulajdonosa, fenntartója lesz az állam. A második csoportnál magát a szolgáltatót nem veszi át az állam, csak az intézmények által bármilyen jogcímen használt önkormányzati ingó és ingatlan vagyon kerül központi fenntartásba.

Mint a főigazgató felidézte, 2012. január elsejével a megyei és a fővárosi önkormányzat fenntartásában álló intézményeket vette át az állam. Májustól az összes fekvőbeteg-, majd 2013 januárjától az összes járóbeteg-ellátó intézmény fenntartójává válik a GYEMSZI.

Török Krisztina megjegyezte: több, májusban állami kézbe kerülő városi kórházban már most kritikus az eladósodottság mértéke, néhol működési támogatásokat is elvontak az intézményektől.

A következő időkben - "hacsak nem történik valami csoda" - nem lesz több pénz az egészségügyben - mondta. Ezért mindenképpen növelni kell a hatékonyságot. Ehhez a forrásokat úgy kell elosztani, hogy közben mind a működésből, mind a központi közbeszerzések révén minden hatékonysági tartalékot kiaknázzanak. Az egységes irányítás révén amit lehet, központilag szereznek majd be: gyógyszert, földgázt, áramot - sorolta a főigazgató.

A cél, hogy minél több forrás maradhasson az intézményeknél, hogy az ágazatban dolgozók bérére fordíthassák. Mindeközben a GYEMSZI számára a legfontosabb a biztonságos betegellátás. Az intézmény legfőbb feladatának azt tekinti, hogy az egészségügyben a szolgáltatás színvonala emelkedjen - hangsúlyozta Török Krisztina.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter március 30-án nyújtotta be az Országgyűlésnek a települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről és az átvételhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló javaslatát, ennek értelmében május elsejével az összes önkormányzati fekvőbeteg-ellátó intézményt átvenné az állam.

A javaslat indoklásában az olvasható: a kormány célként határozta meg az egészségügyi intézményrendszer átalakítását az ellátás színvonalának emelése, egységessége és hatékonyabb, költségtakarékosabb intézményfenntartás céljával. Ennek érdekében - a tervezett három helyett - két lépcsőben átveszik az önkormányzatoktól a fekvőbetegek ellátását biztosító intézményeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budai: megkésett az albizottsági vizsgálódás a födbérleti ügyekben

Budai Gyula szerint fáziskésésben van a mezőgazdasági bizottságának ellenőrzése. Tovább olvasom