Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Hétfőn érkezik Magyarországra az öttagú európai szakértői csoport

Brüsszel - Hétfő reggel érkezik Magyarországra az az öttagú európai szakértői csoport, amely segítséget nyújt a magyar hatóságoknak az iszapömlés nyomán keletkezett környezetkárosodás elleni küzdelemben - közölték vasárnap Brüsszelben.
A szakértők Franciaországból, Belgiumból, Svédországból, Ausztriából, illetve Németországból érkeznek. Már szombaton Magyarországra utazott az Európai Bizottság összekötője, akit a hétfőn érkezőkkel együtt azonnal a katasztrófa helyszínére fognak szállítani.

A magyar kormány csütörtök este kért külföldi segítséget az Európai Unió katasztrófavédelmi megfigyelő és információs központján keresztül. A vörösiszapömlés három nappal korábban, hétfő délután történt.

Mint közölték, a magyaroknak három-öt olyan szakértőre van sürgősen szükségük, akiknek nagy gyakorlati tapasztalatuk van abban, hogyan kell megakadályozni, illetve mérsékelni a lúgos iszap hatását a növény- és állatvilágra, illetve miként lehet mentesíteni az ilyen anyag által szennyezett mezőgazdasági területet.

A brüsszeli információs központ azonnal továbbította a tagállamoknak a magyar kérést, és rövid időn belül tíz állam negyvennél is több szakértőt ajánlott fel.

A szakértők a helyszínen közreműködnek majd abban, hogy felmérjék, milyen mértékben gyakorolt hatást a lúgos iszap a környezetre, különösen a mezőgazdasági területekre, a növényzetre, az állatvilágra, valamint a vízre, beleértve a föld alatti vízkészleteket is. Tanácsokat adnak a megelőzés és a kárenyhítés módjaira, szakvéleményt fogalmaznak meg a lakóterületek, illetve a mezőgazdasági területek mentesítésének legjobb megoldásait illetően, valamint felmérik az érintett térségek rehabilitációjával kapcsolatos további igényeket, a várható kockázatokat.

A szakértői csoport gyors összeállítása "világosan megmutatja, hogy működőképes az európai szolidaritás" - nyilatkozott Krisztalina Georgieva, katasztrófavédelmi ügyekben illetékes EU-biztos.

"A szükség órájában a magyar hatóságokkal vállvetve küzdünk a válsághelyzet áldozatainak megsegítésén, a környezeti károk csökkentésén" - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaesett Budapest az európai üzleti célpontok listáján

Budapest a tavalyi 26-ikról a 30-ik helyre esett vissza a külföldi cégek terjeszkedési tervei… Tovább olvasom