Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Hétfőn jelenik meg az új Xeon processzor

Új fejezet kezdődik a 64 bites processzorok küzdelmében hétfőn, amikor az Intel hivatalosan is bejelenti a szerverekben és munkaállomásokban alkalmazott Xeon chipek legújabb változatát.
A Nocona kódnéven emlegetett processzor - az Athlon 64 és Opteron chipekhez hasonlóan - egyaránt támogatja a 32 bites és 64 bites programok futtatását. Az új Xeon - amely 3,6 GHz-es sebességen fut és támogatja a 800 MHz-es rendszerbuszt - várhatóan az Intel saját fejlesztésű chipkészletével együtt jelenik meg. A hírek szerint a hétfői bemutatón számos gyártó képviselteti magát az új processzorra épülő munkaállomásokkal, míg az új Xeon szerverek megjelenését jóval későbbre tervezik.

A Xeon újraszabását az új 64 bites AMD processzorok sikeres bemutatkozása váltotta ki. A tavaly megjelent Opteron az első x86 architektúrára épülő processzor, amely hardveresen támogatja a 32 bites és 64 bites programok futtatását. A 64 bites Xeon ezzel szemben csak emuláció révén képes futtatni a 32 bites szoftvereket, ami jelentős sebességcsökkenést eredményez. Az Intel egészen februárig nem számolt egy, az Opteronhoz hasonló, 32/64 bites processzor megjelentetésével, szerintük ugyanis a 64 bites technológia kizárólag a szerverek és munkaállomások terén rendelkezik létjogosultsággal, míg az asztali számítógépek esetében még korai lenne a váltás.
Az Athlon 64 és Opteron processzorok sikere, valamint az AMD piaci részesedésének folyamatos emelkedése miatt azonban az Intel felülvizsgálta korábbi útitervét. A teszteléssel foglalkozó oldalak máris a Nocona várható teljesítményét találgatják. Az Intel processzora ugyan magasabb órajelen fut vetélytársánál, de az Opteron integrált memóriavezérlője kompenzálja a sebességbeli különbséget.
sg

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Winterkorn: az Audi marad és fejleszt

„ Az idén újabb háromszázmillió eurót fektetünk be győri gyárunk fejlesztésébe, a jövőt… Tovább olvasom