Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Hétfőn kerül a parlament elé a reformcsomag

Hétfőn a kormány olyan javaslatcsomagot terjeszt a parlament elé, amely lehetővé teszi az elmúlt 20 év legátfogóbb és legmélyebb reformját - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának közgyűlésén pénteken, Budapesten.
A miniszterelnök az átalakítás 3 fő elemeként az adórendszer, a szociális és jóléti rendszer, valamint a nyugdíjrendszer átalakítását említette. Gyurcsány Ferenc leszögezte: ahhoz, hogy Magyarország önmagát tudja finanszírozni, 2010-2011-re el kell érni, hogy az állam a jelenleginél 1-2 százalékkal kevesebbet költsön.

Mivel a válságban Magyarország elsősorban önmagára számíthat, a korábbinál határozottabban patrióta, önfinanszírozó gazdaságpolitikára van szükség - ismételte meg pénteki beszédében Gyurcsány Ferenc a csütörtökön, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége és a DEMOS Magyarország Alapítvány közös konferenciáján mondottakat.

A patriotizmusra példaként említette, hogy sikerrel kecsegtet és a befejezéshez közeledik az a tárgyalássorozat, amelynek eredményeképpen egyes áruházláncokban a jövőben 80 %-ban magyar eredetű élelmiszereket fognak forgalmazni.

Magyarország csak olyan programok valósíthatók meg, amelyek rövid távon nem számítanak jelentős külső finanszírozási forrásokra - fejtette ki a kormányfő, aki leszögezte: ahhoz, hogy Magyarország önmagát tudja finanszírozni, 2010-2011-re el kell érni, hogy az állami kiadások a jelenlegihez képest 1-2%-kal csökkenjenek.

A hétfőn a parlament elé terjesztendő javaslatcsomag szerint az adórendszer úgy módosul, hogy a munka és a vállalatok terhelése kedvezőbb legyen, mint a régiós - Csehországot, Szlovákiát és Lengyelországot magába foglaló - átlag. A miniszterelnök elmondta: a társasági adó a régióban a legkedvezőbb lehet, a munkáltatókat terhelő tb-költségek pedig alacsonyabbak, mint Csehországban és Szlovákiában. Ami a személyi jövedelemadót illeti, a változtatások után az adózók csaknem 90%-a számára lehetővé válhat az alacsony kulccsal való adózás.

A szociális és jóléti rendszer reformjának leglényegesebb elemei annak elérése, hogy aki lehet, munkajövedelemből éljen; a legfájóbb anomáliák - például amikor 1 forint béremelésből csak 30 fillér marad a dolgozónál - kiküszöbölése; valamint a szociális juttatások mértékének jövedelemszinthez való rögzítése.

A nyugdíjrendszer általános reformjának a célja az értékálló, valamint a hosszú távon fenntartható nyugdíjrendszer kialakítása.

A befektetések alapja a bizalom és a hitelesség, Magyarország pedig az elmúlt hetekben-hónapokban elvesztette a hitelét - mondta a miniszterelnök beszéde előtt Rudnay János. A Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának elnöke a cégek nevében a szükséges teendők között egyfelől strukturális reformokat, az euró bevezetéséhez konkrét ütemtervet, az állami kiadások csökkentését és az adózói kör kiszélesítését említette, másfelől a versenyképesség növelését és a munkahelyek megtartását.

A Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága 1992 őszén alakult, mintegy 45 vállalat a tagja, részesedésük a magyar GDP-ből körülbelül 25-30%.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2009. február 13. 17:19
    „Érdemes elolvasni:

    http://www.es.hu/?view=doc;22065”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámoljuk a megtakarításokat

A hitelezési feltételek szigorodása miatt sokakban felmerül, hogy megtakarításaikat mobilizálják. Tovább olvasom