Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Hétfőn kezdődik az érettségi időszak

Május 4-én, hétfőn a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgákkal megkezdődik a tavaszi érettségi időszak.
Május 4. és június 26. között összesen 137 ezer 469 diák teszi próbára tudását az ország 3741 vizsgabizottságának valamelyike előtt. Az írásbelik május 25-ig tartanak az idén; az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 4-10-ig, a középszintű szóbeliket június 15-26-ig rendezik meg.

Az előző évi tavaszi vizsgákhoz képest idén 13 ezerrel többen jelentkeztek az első érettségi időszakban. Ennek az az oka, hogy több mint 12 ezer diák 2004 szeptemberében öt éves, nyelvi előkészítővel megtoldott képzésbe került, ezért a korosztályuknál egy évvel később, idén tesznek rendes érettségi vizsgát. Emelt szintű vizsgára ennek ellenére csaknem 3 ezerrel kevesebben jelentkeztek, mint tavaly.

A tavaszi érettségi ideje alatt összesen 494 ezer 773 vizsgát tesznek le, ebből csaknem 25 ezer emelt szintű. Érettségi bizonyítványt várhatóan 89 ezren szereznek a vizsgázók közül. Egyre többen jelentkeznek ugyanis előrehozott érettségire: a középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákokból több mint 36 ezer ilyen vizsgát tesz le idén tavasszal. Úgynevezett szintemelő vizsgát 4685-en, kiegészítőt 3735-en, ismétlő-, pótló-, vagy javító vizsgát összesen 7372-en választottak.

Ami a tantárgyakat illeti, 191 féle középszintű és 87 emelt szintű vizsgatárgy várja a maturálókat. A kötelezőkön túl lesz, aki például finn, újgörög vagy eszperantó nyelvből vizsgázik, de olyan is, aki az euritmiát, a buddhista vallást, a csillagászatot vagy a mikrobiológiát választotta.

A vizsgákra körülbelül 1 milliárd 150 millió forintot különítettek el. Az érettségi vizsgák lebonyolításában nem lesz változás a korábbiakhoz képest, 2005 óta ugyanúgy zajlik. Több egyforma nehézségű feladatsor közül sorsolással döntik el, hogy melyiket küldik a nyomdába sokszorosításra, amely zárt rendszeren keresztül, biztonsági őrök felügyelete mellett történik. Az elkészült tételsorokat ezután a körzetközponti jegyzőhöz szállítják, amely a vizsgát megelőző napig őrzi azokat. A középiskolákba tehát csak az érettségi előtt egy nappal viszik át, és bizottság előtt bontják fel a csomagokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1500 milliárdot szórtak ki szocpolra

1500 milliárd forintot költött az állam az elmúlt nyolc évben szocpolra, úgy, hogy nem is ellenőrizte az igénylők jogosultságát. Tovább olvasom