Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Hétfőn máris ülésezik az új Országgyűlés

Megkezdi az érdemi munkát az újonnan megalakult Országgyűlés: hétfőn a kisebb parlamentről szóló alkotmánymódosítást, valamint a kormányszerkezet kialakításához kapcsolódó javaslatokat tárgyalják a képviselők.
A parlament lefolytatja az Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt által benyújtott, a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat általános vitáját is; ennek elfogadásához a házszabály szerint kétharmados többség kell.

Az Országgyűlés honlapján olvasható előterjesztés szerint „a magyar nemzet 2010 tavaszán még egyszer összegyűjtötte maradék életerejét, és a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez. A győzelmet a magyar emberek a régi rendszer megdöntésével és egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításával vívták ki".

A politikai nyilatkozat úgy folytatódik: „a magyar nemzet e történelmi tettével arra kötelezte a megalakuló Országgyűlést és a felálló új kormányt, hogy elszántan, megalkuvást nem ismerve és rendíthetetlenül irányítsák azt a munkát, amellyel Magyarország fel fogja építeni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét". Az Orbán Viktor által jegyzett előterjesztés szerint a nemzeti együttműködés rendszere minden magyar számára nyitott, egyaránt részesei a határon innen és túl élő magyarok.

A pénteki alakuló ülés után hétfőn máris munkához látnak az újonnan megválasztott képviselők. Fotó: MTI
A pénteki alakuló ülés után hétfőn máris munkához látnak az újonnan megválasztott képviselők.
Fotó: MTI

Hétfőn együttesen vitatja meg a parlament az alkotmánymódosítást, a Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló és a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjainak és az államtitkároknak a jogállásáról szóló törvényjavaslatokat. Mindhárom javaslatot Navracsics Tibor, Répássy Róbert (Fidesz) és Rétvári Bence (KDNP) nyújtotta be.

Az alkotmánymódosítás 200-ban határozná meg az Országgyűlés létszámát, rendezve a nemzeti és etnikai kisebbségek parlamenti képviseletét is, és az alaptörvényben nevesítené a miniszterelnök-helyettesi poszt intézményét, valamint – a kormány szervezetalakítási szabadságának részeként – külön törvényi szabályozás körébe utalná a kormányzati szervek alkalmazottainak jogállására vonatkozó rendelkezéseket. Az indoklásban az előterjesztők emlékeztetnek arra, hogy a 200 tagú parlamenthez, amelyben 13 kisebbségi képviselő dolgozhatna, módosítani kell a választási törvényt is.

A minisztériumok felsorolásáról szóló előterjesztés szerint a tárcák száma az eddigi tizenháromról nyolcra csökken, ezek a következők: Belügyminisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Külügyminisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Vidékfejlesztési Minisztérium.

Orbán nyújtotta be a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot. Fotó: MTI
Orbán nyújtotta be a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot.
Fotó: MTI

A központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényjavaslat egyik legfontosabb intézkedése a közigazgatási államtitkári tisztség visszaállítása, ami – a javaslat indoklása szerint – lehetővé tenné, hogy professzionális köztisztviselők vezessék a minisztériumok szakmai igazgatását, „következetesen elválasztva őket a politikai vezetéstől". Az előterjesztés – a Miniszterelnöki Hivatal helyébe lépő – Miniszterelnökség létrehozását is tartalmazza. Az indoklásban az is szerepel, hogy a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok 2010. szeptember 1-jei visszaállításával csaknem négyéves mulasztást pótolhat a jogalkotó.

Hétfőn délelőtt ülésezik az alkotmányügyi bizottság, amelynek döntenie kell e javaslatok mellett a többi benyújtott előterjesztés tárgysorozatba vételéről, illetve általános vitára való alkalmasságáról is.

Kedden is ülésezik majd az Országgyűlés, hogy, ha lesznek módosító indítványok, akkor lefolytassa az alkotmánymódosítás, valamint a kormányszerkezet kialakításához kapcsolódó javaslatok részletes vitáját.

Olvasóink írták

 • 15. jozko 2010. május 17. 19:38
  „15-Örvájn-: A Fidesznek a választási győzelem óta nem joga-kötelessége az eredményesebb "navigálás". Abban tökéletesen egyetértünk, hogy itt nem az eszmék harcára van szükség, hanem gazdasági, politikai profizmusra.”
 • 14. Örvájn 2010. május 17. 12:01
  „Ne vitassuk el azt a jogot egy nyolc éve ellenzékben lévő pártól, hogy alternatívát kínnál és azzal kecsegteti a választókat jobban és eredményesebben navigálja az ország szekerét. Ne tegyük ezt olyan álszent módon, hogy azt a csapatott támogatjuk, aki kormányzati pozícióból hazudta tele az országot (padlóra ,,szakértette" országot, miközben az ellenkezőjét hozsannázta). No, mindegy. Bízom abban, hogy valóban nagy változások előtt állunk melyek a ciklus második felére (tehát rövidtávon) kézzelfogható eredményeket hozhatnak.
  A (2. hozzászóláshoz) múlt század közepén sok nagy és korszakalkotó elme hit abban, hogy egy fiatal állam filozófiával gyorsan és hatásosan lehet társadalmi problémákat orvosolni. Sok millió ember értelmetlen halála bizonyítja az ellenkezőjét.”
 • 13. jozko 2010. május 17. 00:21
  „12-Léni: Lazíts egy kicsit! Szinte megállás nélkül tüzelsz-több célra is-így gyorsan fogy a lőszer. És amikor tárat cserélsz védtelen leszel. Nyugi , holnap is nap lesz, ha megérjük! Nem annyira "nyilas" az a mellény. Jó piár fogás a Jobbik részről-a nemzetközi sajtó is felkapta. Egy kis pártnak kell a hírverés, és ez gyakorlatilag ingyen van. Körülbelül annyit is ér. Ha nem lesznek a Jobbiknak érdemi, a közvéleményt nem irritáló eredményei, akkor "golyóálló" mellényt kell húzni Vona Gábornak, mert a saját választói fogják ízekre szedni. Orbán pedig egyelőre kivár. Minek kapkodjon, a megfelelőnek gondolt időben fog lépni. Nem lesz könnyű dolga, atámogatói gyorsan benyújtjákj a számlát, a szavazói pedig a reményeiket. Szerintem 10 millió magyar elvárásainak is nehéz lesz eleget tennie, a 15 millió több, mint megalománia. Rövidesen meglátjuk. Akkor majd előveheted a nehéztüzérséget......”
 • 12. csiperke73 2010. május 16. 17:04
  „És nagyjaink sok sok eltelt idő után, az előző szintén gazember gárda otthagyott maradékának eltulajdonítási tervét megtárgyalja, mivel mást úgy sem tudnak tenni csak lopni !
  Erre vannak hivatva !”
 • 11. Léni 2010. május 16. 16:59
  „1. maci! A "Vona mellényről" szeretném megjegyezni, hogy az elsősorban "moderálva", ha
  esetleg nem emlékeznél a történem könyvben szereplő eseményekre, vagy nincs filmélményed, vagy egyéb
  helyről összeszedett tudásod! Elég szégyen, hogy Orbán most sem nyilvánított határozott, sőt
  semmilyen véleményt! Tudod én is úgy vagyok a saját gyermekemmel, hogy körömszakadtáig védem, ha
  bármit is csinál. Hát Orbán is így van a Jobbikkal!
  Az, hogy hétfőtől végre dolgoznak, nagyon helyes! A felelőtlen szájtépésből elege van már sokunknak!
  Itt a lehetőség, lehet az ígéreteket teljesíteni, -ha nem, akkor bizony hazudott!-, meg lehet mutatni
  Ő és Ők mit tudnak! Egyszer már ígérte, hogy másnaptól megváltozik a Világ! Nem változott semmi!
  Az ország érdeke azt kivánja, hogy legyenek sikeresek, de én gyarló ember vagyok, aki emlékszik az
  arra a szörnyedelemre, amit ők ellenzékben képviseltek.”
 • 10. maci52 2010. május 16. 16:58
  „Fiúk,ha így álltok a dolgokhaz akkor meg kell alakítani újból nektek a Magyar Kommunista Pártot,rajta ha annyira pártoljátok őket,én úgy tudom hogy az egész világon bebuktak.”
 • 9. LukSzusz 2010. május 16. 16:06
  „Az MSZP frakció elénekelhetné Kovács elvti vezetésével a "VÖRÖS Csepel_t" nyugodtan,hiszen nem is oly rég még igy köszöntek el elmástól a taggyűlés után.”
 • 8. mitudomain 2010. május 16. 14:39
  „1. maci52 2010.05.16. 11:09
  Hát nem tudom, ha 80év múlva már nem lesznek titkosítva a fityesz idejében titkosított akták lehet kiderül pár mókás dolog.. Lombikról meg ne is beszéljünk :D:D

  A komcsizás uncsi.. aki ott bent van annak valamelyik felmenője párttag volt, vagy ő maga is párttag vagy kisztitkár volt.. szóval uncsiiiii a komcsizás :)”
 • 7. asztenoszsz 2010. május 16. 14:36
  „Jöhet Magyarország felemelkedése, versenyképessé válása. Ezt csak a Fidesz képes megtenni. Remélem, a szegedi huncutságok is kiderülnek hamarosan.”
 • 6. TrombiFrédi 2010. május 16. 14:20
  „Az MSZP hehyét keresi még, egyrészt szeretnének "megújjulni, átalakulni, a régi arcokkal természetesen", másrészt pedig még mindig ideológiai összemosásokkal, trüközésekkel próbálkoznak lásd nemzetbiztonsági bizottság az érdemi munka helyett!”
 • 5. Ferrer 2010. május 16. 12:38
  „Félek az Orbán-kormánytól :(”
 • 4. achilleus 2010. május 16. 12:26
  „Kikapcsolódásként, a fenti kérdésekről egy értelmes beszélgetés itt:
  http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=10521”
 • 3. Power 2010. május 16. 12:08
  „1. hozzászólás maci52 2010.05.16. 11:09
  A tudás nem pártfüggő. Például Frédéric Joliot-Curie Nobel-díjas kommunista volt és atomfizikus.
  Nekem úgy tűnik, Jobbik sem tud szabadulni az általánosításoktól. A magyar országgyűlésnek kevesebb, de értelmes és törvénytisztelő képviselőre lenne szüksége.”
 • 2. deszkás 2010. május 16. 11:18
  „Macika!Ne komcsizz válaszolj! Az általad imádott formában szám szerint mennyien fagytak meg v haltak éhen? A számra vagyok kiváncsi NEM a véleményedre! üdv deszkás”
 • 1. maci52 2010. május 16. 11:09
  „Amíg kedves Maszopos elvtársnő,és elvtársak Vona mellényével foglalkoznak,nem azzal hogy a fél Maszop sitten van,a nagy öreg kommunisták még mindíg a Parlamentben rohadnak addig nem lesz rend.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új irány 2010: javaslatcsomag a Fidesztől

Új irány 2010 címmel egy számos, korábban már beharangozott törvénytervezetet tartalmazó javaslatcsomagot nyújt be a Fidesz hétfőn.
Tovább olvasom