Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Hétfőn tartotta alakuló ülését az új Gyurcsány-kormány

Az önkormányzati, választójogi kérdésekkel kezdte munkáját az új kormány, amely hétfőn tartja első ülését. Több olyan javaslatról is tárgyalnak, amelyet csak az ellenzék támogatásával lehet elfogadtatni.
Hétfőn tartotta alakuló ülését a második Gyurcsány-kormány, és az első tíz perc kivételesen nyilvános volt a sajtó számára. A miniszterelnök elmondta, hogy összehívják a parlament rendkívüli ülésszakát, az első időszakban több kormányülés is lesz egy héten, és másfél tucatnál is több törvényjavaslatot terjesztenek majd az Országgyűlés elé.

Ezeket ismertetve Gyurcsány Ferenc elmondta: az Új Magyarország program reformjai közül elsőként a közjogi reformmal összefüggő jogszabályok kerülnek napirendre. Így a kistérségi társulások szorosabb integrációjáról, amelynek lényege, hogy bizonyos feladatokat az önkormányzatok nem egyedül, hanem közösen látnának el. Tárgyalják a regionális önkormányzatok létrehozásáról szóló tervezetet, valamint a kisebb parlamentről és az önkormányzati képviselők számának csökkentéséről szóló jogszabályt. A javaslatcsomag része új pártfinanszírozás, a képviselői összeférhetetlenség és mentelmi jog szigorítása.

Ezen kívül több, a központi államigazgatás intézményeinek szervezeti átalakításáról szóló javaslat is napirenden van: a regionalizmus, az államigazgatásban foglalkoztatottak számának csökkentése, az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakítások, a költségvetés egyes fejezeteinek zárolása. Tárgyal a kormány az államreform bizottság és a fejlesztési kabinet pontos jogállásáról is.

A kormány terveinek véghezvitelét nehezítheti, hogy több törvénymódosításhoz az ellenzék támogatására is szükség lesz, miután kétharmados jogszabályokról van szó. Ilyen például a parlamenti és önkormányzati képviselők számának csökkentését célzó törvény vagy a regionális önkormányzatok létrehozása. Utóbbi esetében ráadásul a Fidesz már jelezte, aggályai vannak auz elképzeléssel kapcsolatban. Kérdéséses a kistérségi társulások kötelezővé tételének elfogadása is, miután ez az előző ciklusban már megbukott az ellenzék tiltakozásán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ADSL2 az Inviteltől is

Az ADSL2 bevezetésével az Invitel és T-Com szolgáltatási területén lehetőség nyílik az akár 20… Tovább olvasom