Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Hétfőn tesz esküt az új miniszterek nagy része

Hétfőn lesz a parlamentben az első olyan ülésnap, amikor az SZDSZ már ellenzéki pártként politizál, és egyedül az MSZP képviselői alkotják a kormányoldalt. Az előzetes napirend szerint öt miniszterjelölt teszi le esküjét hétfőn, és megkezdik a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény általános vitáját.
Az SZDSZ április 30-án kilépett a koalícióból, így az MSZP májustól kisebbségben kormányoz. Emiatt a parlamenti erőviszonyok is változnak: a 386 fős országgyűlésben a szocialista frakció 190 tagú, de Toller László és Horn Gyula betegségük miatt régóta nem vesznek részt a munkában. A függetlenként bejutott Gyenesei Istvánt viszont az önálló önkormányzati tárca várományosa, így valószínűleg együtt szavaz majd az MSZP-vel. Az SZDSZ-frakció 20 tagú, és Kóka János pártelnök-frakcióvezető ígérete szerint konstruktív ellenzéki szerepre készülnek.

A támogató szavazatok azért fontosak a szocialistáknak, mert külső segítség nélkül most már azokat a javaslatokat sem tudják megszavaztatni, amelyekhez a jelenlévő képviselők több mint felének "igen" voksára van szükség. Még nehezebb lesz a dolguk, ha kétharmados vagy négyötödös támogatást igénylő javaslatot szeretnének elfogadtatni.

Az előzetes napirend szerint hétfőn tesz esküt a parlamentben Molnár Károly innovációért és kutatásfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter, Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Szabó Pál, aki az új közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárcát vezeti majd, Székely Tamás egészségügyi miniszter, valamint Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter.

Bajnai Gordon most is a kormány tagja, neki nem kell újra esküt tennie, bár egy új tárcát vezet majd. Gyenesei István önkormányzati miniszterjelölt később tehet esküt, ha módosították a minisztériumok felsorolásáról szóló 2006-os törvényt.

A jogszabály módosításáról szóló előterjesztésben név szerint felsorolják a három új minisztériumot, emellett lehetővé teszik, hogy két államtitkár is legyen annál a tárcánál, ahol ez indokolt. A parlament múlt hétfői ülésén megszavazták a képviselők, hogy sürgősséggel tárgyalják a módosítást. Ahhoz viszont nem járult hozzá négyötödük, hogy az előterjesztést a Házszabálytól való eltéréssel tárgyalják - emiatt csak később szavazhatnak róla. Hétfőn kezdődik a javaslat általános, és várhatóan kedden a részletes vitája. Ugyancsak hétfőn lesz a humángenetikai adatok védelméről, valamint a humángenetikai vizsgálatok és kutatások szabályairól szóló törvényjavaslat zárószavazása.

Olvasóink írták

  • 3. matriné 2008. május 05. 19:04
    „Azért, mert gondolatátvitellel támogatják ezt a kormányt! No és ki tudja hány helyről kapják a közpénzt úgy mint a Zuschlág!?”
  • 2. Kapuvári 2008. május 05. 18:08
    „Azt lehet tudni,hogy a hgy és a tl miért képviselő még?”
  • 1. matriné 2008. május 05. 17:41
    „No és mire esküsznek? A Lakosság tovább fosztogatására? Vagy újabb díjak kivetésének a feltalálására?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előkerültek az orgonasípok, de nagy részüket tönkretették

Előkerültek a mezőkövesdi kistemplomból ellopott orgonasípok, de nagy részüket tönkretették, több… Tovább olvasom