Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Hétfőtől kézbesítik a választási értesítőket és ajánlószelvényeket

Hétfőn, augusztus 16-án kezdik kézbesíteni az érintett több mint 8 millió választópolgárnak az októberi önkormányzati választásról szóló értesítőt és ajánlószelvényt.
A választóknak augusztus 16. és 19. között kell megkapniuk a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést (a kopogtatócédulát) és az ajánlószelvényt. Az értesítő tartalmazza a családi és utónevet, a lakcímet, a személyi azonosítót, a névjegyzékbeli sorszámot, a szavazás helyét és idejét, valamint a szavazással kapcsolatos egyéb tudnivalókat. Az a választópolgár, aki nem kapta meg a választási értesítőt és az ajánlószelvényt, a jegyzőhöz fordulhat.

A névjegyzéket augusztus 18. és 22. között kell közszemlére tenni az önkormányzati hivatalokban. Ebbe az ötnapos intervallumba azonban "beleesik" az augusztus 20-ai nemzeti ünnep, valamint az augusztus 21-22-ei hétvége is, amikor a polgármesteri hivatalokban elvileg nincs ügyfélfogadás. Ezért a helyi választási irodák a nemzeti ünnep és hétvége idején is ügyeletet tartanak, hogy az érdeklődők betekinthessenek a névjegyzékbe.

Ez azért fontos, mert a névjegyzékből való kihagyás, illetve a jogosulatlan felvétel miatt szintén ezen időszak, azaz augusztus 18-22. között lehet kifogást benyújtani. Az MTI úgy tudja, több településen egy-egy munkatárs várja majd a névjegyzékbe betekinteni kívánókat, míg a kisebb településeken ügyeleti telefonszámot tesznek közzé, amelyet felhívva a munkatársat behívhatják a hivatalba, ahol megtekinthető a névjegyzék. A 25 millió ajánlószelvényt - ahogy a tavaszi országgyűlési választáson - most is Magyarországtérkép-perforációval, új biztonsági elemként a választás típusától függően piros, zöld illetve sárga színcsíkkal és "Önkormányzati képviselők választása 2010" alnyomattal védik a hamisítások ellen.

A választópolgárok a borítékban - attól függően, hol élnek - két vagy három ajánlószelvényt kapnak. A tízezernél kevesebb, illetve tízezernél több lakosú településen voksolók az egyiken a polgármesterre (ez fehér színű szelvény), a másikon az önkormányzati képviselőre (sárga színcsíkkal jelölt), a harmadikon a megyei listára (piros színcsíkos) tehetnek ajánlást. A megyei jogú városokban lakók két ajánlószelvényt kapnak: ezeken a polgármesterre és az önkormányzati képviselőre tehetnek ajánlást. A fővárosiak három szavazólapot kapnak: az egyiken - lakóhelyük szerint - kerületi polgármestert ajánlhatnak, a másikon a képviselő-testület egy tagját, míg a harmadikon főpolgármestert ajánlhatnak (ez utóbbi szelvényen zöld színcsík van).

A választók az ajánlószelvényeket (az üdülési vagy az étkezési jegyekhez hasonlóan) egy "tömbben" kapják, de azok a tömbből kitéphetőek, így külön-külön is "felhasználhatóak". A választónak tehát nem kell mind a két vagy három ajánlását ugyanannak a szelvénygyűjtőnek átadnia. A szelvények hátsó oldalán most is szerepel a felhívás, amely szerint az ajánlásért cserébe nem lehet sem ígérni, sem pedig elfogadni semmilyen "előnyt" - például ajándékot vagy pénzt.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölőszervezet neve (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint aláírása. Az ajánlásokról tilos másolatot készíteni, illetve tilos az adatokat esetlegesen adatbázis építésére felhasználni.

Olvasóink írták

 • 5. Titanilla 2010. augusztus 16. 01:01
  „1.sz. évek óta ezt teszem.”
 • 4. flexsnake 2010. augusztus 15. 13:38
  „szavazz rám és örök élet+20 év, ingyen pénz munka nélkül, stb....”
 • 3. robinhood46 2010. augusztus 15. 13:10
  „Bocsánat. A cikk címét elnéztem. Helyesen: Sind Politikergehälter gerecht? A 2. hozzászólásra vonatkozik. üdv. Robin”
 • 2. robinhood46 2010. augusztus 15. 13:07
  „Azoknak írom akiket érdekel,
  a mai Bild. de -ben olvasható a német politikusok fizetéséről.A cikk címe: Ein Politiker ist schnell durchgenudelt. Össze lehet hasonlítani a magyarral. Egy német szövetsége csúcspolitikus hivatalosan 11.500 és úgy 15. 000 Euró között mozog. A konkrét lebontás a cikkben. üdv. Robin”
 • 1. 620829 2010. augusztus 15. 12:12
  „széttép és kuka.........az elmúlt 21 év alatt semmi sem a kis emberért történt.......én nem segítek senkit sem a húsosfazékhoz!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap alatt 153 közúti baleset történt az országban

Az elmúlt 24 órában országszerte 153 közúti baleset történt: egy halálos kimenetelű volt, 16 súlyos, 46 pedig könnyű sérüléssel járt. Tovább olvasom