Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Hétfőtől ösztöndíjat kaphatnak a hiányszakmában tanulók

Hétfőtől ösztöndíjprogram indul a hiányszakmákban tanuló diákoknak.
Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, frakcióvezető szombaton Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: ebben a tanévben 2,5-es átlagtól havonta tízezer forintot kaphatnak a szakmunkástanulók, a következő tanévtől, szeptembertől már átlagtól függően eltérő összegeket kaphatnak a diákok, a legjobban tanulóknak akár 30 ezer forint is lehet az ösztöndíja.

A szocialista politikus beszámolt arról is: arra kérte Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy a zord időjárásra való tekintettel akadályozzák meg a kilakoltatásokat, és jogszabályi erővel tiltsák meg az árveréseket tavaszig.

Hozzátette: a kormányfő azt válaszolta, hogy megvizsgálják a jogszabályi lehetőségeket, és rövid időn belül intézkedni fognak.

A politikus, miután részt vett az MSZP munkástagozatának ülésén, azt mondta, a február 1-jén induló ösztöndíjprogrammal az a céljuk, hogy a szakmunka becsületét is helyreállítsák.

Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője, a tagozat ügyvezető alelnöke elmondta: a programra idén 2,1 milliárd forintot fordítanak, és a regionális fejlesztési és képzési bizottságok azok, amelyek meghatározzák, a régióban mi számít hiányszakmának. A testületekbe a munkaadói, a munkavállalói szervezetek és az önkormányzatok is delegálnak tagokat - jegyezte meg.

Hozzáfűzte: elsősorban a fém- és az építőiparban vannak hiányszakmák.

Mesterházy Attila közölte: a munkástagozat ülésén felmerült az is, hogy segítséget kellene nyújtani a munkavállalók mobilitásában is, illetve a közszférában már működő részmunkaidős foglalkoztatást érdemes volna kiterjeszteni a magánszektorra.

Úgy vélte, a Bajnai-kormány egyik legfontosabb célkitűzése a munka becsületének helyreállítása, ezt a célt szolgálta többek között a személyi jövedelemadó rendszerének változtatása, a járulékcsökkentés, az Út a munkába program és a közmunkaprogramok.

Filló Pál, az MSZP Munkás- és Érdekképviseleti Tagozatának elnöke, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a baloldalnak küldetése van Magyarországon, hogy a munkavállalók tisztességes munkáért tisztességes bért kapjanak, korszerű munkakörülmények legyenek és csökkenjen a munkahelyi kiszolgáltatottság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai fogadta Michel Platini UEFA-elnököt

Bajnai Gordon miniszterelnök szombaton fogadta Michel Platinit, az Európai Labdarúgó Szövetség… Tovább olvasom