Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Hétszázan startoltak

Több mint 700 fiatal váltotta ki a megyében a Start-kártyát a könnyebb elhelyezkedés reményében.
Több mint hétszáz fiatal váltotta ki a megyében a Start-kártyát a könnyebb elhelyezkedés reményében. A kedvezményeket biztosító igazolvánnyal az állam a munkáltatókat ösztönzi arra, hogy pályakezdőket alkalmazzanak.

Tavaly október elsejétől igényelhetik az adóhatóságnál a pályakezdő, munkaviszonnyal még nem rendelkező fiatalok az úgynevezett Start-kártyát, amely leendő munkáltatójuk számára jelentős járulékkedvezményeket biztosít. Ha egy cég pályakezdő, Start-kártyával rendelkező fiatalt alkalmaz, nemcsak a tételes egészségügyi hozzájárulás alól mentesül, de a 3 százalékos munkaadói járulék és a 29 százalékos társadalombiztosítási járulék helyett a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér 15 százalékának, második évében 25 százalékának megfelelő összeget kell befizetnie.
Részletes információ az interneten a Start-programról:
http://www.apeh.hu/megyek/gyor/aktualis.htm

Ha a munkavállaló kitölti a cégnél a teljes, kétéves „kedvezményes időszakot", ez idő alatt alkalmazója több mint 300 ezer forintot spórolhat meg.

A korábbi munka kizáró ok

A megyében eddig 771-en váltották ki a kártyát – közülük 278 felsőfokú és 493 középfokú végzettségű –, ami az országos átlagot tekintve soknak számít. A nagy érdeklődést jelzi, hogy már a bevezetése után alig két hónappal gazdára talált a nyolcezredik igazolvány, s a megyében többször volt példa arra is, hogy a munkáltató küldte a hivatalba leendő alkalmazottját, hogy váltsa ki a kedvezményekre jogosító igazolványt.

– A jogosultságot illetően még vannak félreértések, tizennégy esetben elutasítottuk a kérelmet – tudtuk meg Horváth Szabolcstól, az APEH megyei igazgatóságának kommunikációs vezetőjétől.

– Voltak igénylők, akik azért estek el a lehetőségtől, mert korábban már rendelkeztek munkaviszonnyal, például az érettségi és a sikertelen egyetemi felvételi között alkalmazottként dolgoztak egy évet – a diákszövetkezeteken keresztül vállalt munka nem kizáró ok –, mások felsőfokú tanfolyamon szerzett, OKJ-s képesítésükre hivatkozva akarták kiváltani a kártyát, holott a kiírás szerint csak a diplomások számítanak felsőfokú végzettségűnek.

Elutasítják a kezdőket

Rendessy Violetta, az egyik győri személyzeti tanácsadó cég vezetője szerint a munkáltatók nagy része elutasítja a pályakezdőket.
– Sokan egyenesen azzal a kikötéssel jönnek, hogy ne pályakezdőt, hanem gyakorlattal rendelkező munkaerőt közvetítsek ki nekik. Sok helyen sem idő, sem energia nincs arra, hogy betanítsák a kezdőket, s a versenyképes fizetésért „kész" embert szeretnének. Van, hogy sikerül meggyőzni őket arról, hogy a pályakezdők alkalmazásának előnyei is vannak; egy fiatal munkaerőt olyanná alakítanak, amilyenre szeretnének, mind a munkastílusát, mind a szemléletét illetően.

A pályakezdők alkalmazása vállalati kultúra kérdése is, a multik például kidolgozták és alkalmazzák azt a rendszert, hogy a szakmai gyakorlatukat a vállalatnál töltő, diploma előtt álló fiatalok legjobbjainak állást ajánlanak, s kinevelik az utánpótlást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fordítottunk a receptversenyen

A Győr és Mosonmagyaróvár Régió Szakácsklub már a novemberi szakácsolimpiára készül. Tovább olvasom