Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Hétvégi kerti partik Katalinéknál

Már évek óta ugyanaz a program havonta két alkalommal a fertőendrédi Vámos házaspárnál. Összegyűlnek a rokonok, barátok, hogy egy ellemes kerti partin sütögessenek és beszélgessenek. Még a rossz idő sem tántoríthatja el őket a grillezés örömétől.

Borús, esőre álló időben érkeztünk meg Fertőendrédre a Vámos házaspárhoz. Az időjárásnak később még nagy jelentősége lesz, ezért is jegyezzük meg már az elején.

Vámosné Németh Katalin szeret és tud főzni. Édesapja a honvédségnél, Budapesten dolgozott szakácsként. Volt, hogy ötszáz főnek készített ebédet. Katalin amikor csak tehette, a konyhában járt-kelt. Azt már megbánta, hogy nem szakács lett, hanem gyors- és gépírónak tanult. Most már késő, szakmát nem vált. Főz hát otthon, munka után. Náluk az ebéd hétköznap a vacsora. Vagyunk ezzel így jó páran, hogy délben dolgozunk, s este jut idő a főtt ételre. Egészségtelen – mondják sokan.
– Nem szeretem, ha főzéskor mások is vannak a konyhában, még akkor sem, ha nem szólnak, csak néznek – meséli Katalin. – Igazán fűszeresen főzök. Tárkony, bazsalikom, kakukkfű a kedvencek. A tárkonyos ragulevest egyébként rajtam kívül más nem szereti, így ritkán készítem el.

S hogy miért is volt jelentősége az időjárásnak? Katalin megadja a választ: havonta kétszer összejönnek a barátok, rokonok egy jó kerti partira. Férje, Béla a grillételek specialistája. A húst már két-három nappal előtte bepácolják, hogy sütésre jól átjárja a páclé. Rács helyett tárcsát használnak. Így a szalonnából, sonkából, tarjából kijövő zsír nem csöpög a faszénre, hanem ebben sül tovább a hús. A főzőalkalmatosság akkora, hogy a köretként felszolgált hagyma, burgonya is elfér rajta.
A vendégek eddig még nem panaszkodtak a főztjére. Sőt, volt olyan is, hogy ott felejtették a vacsorára, másnap reggelire csomagolt adagot, s az egyik vendég Kópházáról fordult vissza. A barátok már nemhogy megszokták, egyenesen igénylik, hogy eljöhessenek a grillpartira. Azon már meg sem lepődünk, hogy a sok finom hús mellé nem sós, hanem édes süteményeket szolgálnak fel. Szóval, ezért várják Vámosék nagyon a hétvégi jó időt.

Nehogy azt higgyük, hogy Vámoséknál a kerti parti és a grillezés csak nyári hobbi. A baráti kört még a téli hideg sem riasztotta el, hogy kedvenc időtöltésüknek hódoljanak. Az összejövetelek télen is folytatódnak, ugyanis beszereztek egy mozgó grillezőt. Beállítják a konyhába és ezen sütik meg a húst. A hangulatot ilyenkor a jófajta bor csak tovább fokozza. Így akár a hó is eshet a grillparti alatt...
Katalin ajánlatai a kerti partihoz:

Lecsós csirke bográcsban

Hozzávalók: 3 darab egész csirkecomb, 3 szárny, négy paprika, három paradicsom, két nagy fej vöröshagyma, olaj, bors, só, két gerezd fokhagyma, pici erős- és pirospaprika, 2–3 szelet szalonna.
Elkészítés: A combokat és a szárnyakat feldaraboljuk, majd jól megmossuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, ezt követően a bográcsban megfonnyasztjuk a szalonnával együtt.
Az ízlés szerint fűszerezett húsokat fehéredésig sütjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Finoman rázogatva majdnem készre főzzük.

Belefőzzük a felkarikázott paprikát és paradicsomot. A végeredmény finom, szaftos hús lesz. Friss kenyérrel tálaljuk.

Nyárson sült máj

Hozzávalók: 30 dkg csirkemáj, 1 kis üveg gomba, 2 vöröshagyma, 1 alma, 1 zöldpaprika, olaj, só, bors, pirospaprika, majoránna, kömény.
Elkészítés: A májat megmossuk és 2–3 darabra vágjuk, majd átmossuk a gombát. A paprikákat kimagozzuk és szintén nagyobb darabokra vágjuk.
A hagymát tisztítás után 8–10 darabra vágjuk. Egy evőkanál olajon a hagymát és a gombát picit átsütjük, ezt követően szintén olajban összekeverünk egy kis pirospaprikát, majoránnát, borsot, köményt és ezzel kenjük át a nyársra tűzött hozzávalókat. Például: máj, hagyma, paprika, gomba, alma. 5–10 perc alatt a tűz felett átsütjük.
Tipp: A lecsepegő zsírt kenyérrel itassuk fel, és így fogyasszuk el.

Babos hús

Hozzávalók: 10 darab vékony szelet oldalas, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, 1–2 darab leveskocka, fél kilogramm fehérbab, petrezselyem zöldje, só, bors, köménymag, babérlevél, fokhagyma, 2–3 szelet füstölt szalonna.

Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre dinszteljük a bográcsban. A 2–3 szelet füstölt szalonnát felaprítjuk és a hagymában átsütjük. Beletesszük az oldalast és fehéredésig sütjük, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy az ellepje. Sózzuk, beletesszük a leveskockákat és a fűszereket. Félkészre főzzük, majd hozzáadjuk a fehérbabot, a paprikát, paradicsomot. A bográcsot rázogatva készre főzzük.
Tipp: Ha száraz a bab, akkor előző este áztassuk be.
Nem szeretem, ha főzéskor mások is vannak a konyhában, még akkor sem, ha nem szólnak, csak néznek.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A volt külügyminiszter lesz az amerikai nagykövet

Távozik posztjáról Simonyi András washingtoni nagykövet, aki öt éven keresztül képviselte… Tovább olvasom