Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Hetvenszázalékos gyógyulási arány

Tíz éve alkalmazzák Sopronban a Dévény-módszert, mellyel az oxigénhiánnyal született kisbabákon segítenek. Az öt szakember eddig közel ezer kisgyermeket kezelt eredményesen: a gyógyulási arány hetvenszázalékos.
A Dévény-módszert – vagy hivatalos nevén DSGM-Dévény Speciális Manuális Technika/Gimnasztika Módszer – immár évek óta Sopronban is eredményesen alkalmazzák. A módszerrel a születéskor oxigénhiányos állapotba került és emiatt mozgási rendellenességgel, továbbá szerzett vagy veleszületett problémával küzdő babákat gyógyítanak, de poszttraumás esetekben – például balesetek után – felnőtteken is sikert hoz a kezelés.
– Öten vagyunk „dévényesek”, ami azt jelenti, hogy a gyógytornászi diploma után az Erzsébet-oktatókórház támogatásával újabb oklevelet szereztünk – mondja Kocsis Erzsébet diplomás szakgyógytornász. – A tíz év alatt, amióta létezik Sopronban a módszer, immár ezer babán segítettünk, teljesen ingyenesen. Egy-egy gyereket addig kezelünk, amíg a mozgásfejlődése helyre nem áll. Ez attól függ, hogy milyen súlyos a gyerek állapota, illetve hogy mennyire korai stádiumban kerül hozzánk. Hetente általában egyszer vagy kétszer harminc-negyvenöt perces kezelés ajánlott, de a hatás már nemritkán az első alkalom után érezhető. Fontos tudni, hogy az általunk kezelt babák nem kinövik a rendellenességet, hanem meggyógyulnak belőle. Jó kapcsolatot ápolunk a gyermekorvosokkal, védőnőkkel, akik szükség szerint hozzánk irányítják a kicsiket szüleikkel.
A Dévény-módszer lényege, hogy az izomban, inakban lévő idegvégződéseket – ezzel közvetve a központi idegrendszert – kézzel stimulálják, de a kezeléshez hozzátartozik a gimnasztika is. – Sokan összetévesztik ezt a fajta technikát a babamasszázzsal – folytatja Kocsis Erzsébet. – Fontos tudni, hogy ez nem masszázs, mert ezt a hatást a masszázs nem váltja ki. Nekünk az anatómiai ismeretek által kell feltárni a rejtett feszüléseket, hibákat, melyeket külső szemlélő nem vesz észre. A magas gyógyulási arány részben a korán megkezdett kezelésnek köszönhető. Mindig úgy bocsátjuk el a szülőket, hogy tudják, bármikor visszajöhetnek, ha probléma lép fel. Azt azonban fontos tudni, hogy ezután célszerű mozgásos életformára nevelni a kicsiket.

A Dévény-módszerről

A módszer a kóros helyzetben rögzült, nem működő izom- és ínszöveteknek adja vissza a természetes állapotát azzal, hogy egy speciális fogással fellazítják az inakat körülvevő hártyát. Az idegrendszert úgy stimulálják, hogy az idegvégződéseken keresztül direkt ingerületet juttatnak az agyba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júniusi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom