Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Heves harcok Libanonban

Kétnapos véres tisztogató műveletek után az izraeli hadsereg szárazföldi alakulatai péntekre virradóra kivonultak a Gázai övezet északi részéből, a légierő mindazonáltal továbbra is bombázta az övezetet.
Az izraeli katonák két nap alatt 29 palesztint öltek meg; szerdán 24-et, csütörtökön ötöt, a péntek hajnali kivonulást követően pedig még holttestre – egy agyonlőtt palesztin radikális földi maradványaira – bukkantak rá a helyi lakosok. Az elmúlt két nap harcai a legnagyobb véráldozattal járó összecsapások voltak azóta, hogy a zsidó állam hadserege június 28-án hadműveleteket kezdett az övezetben, amelyekkel a palesztin radikálisok fogságába esett egyik katonája elengedését és az Izrael ellen az övezetből kiinduló palesztin rakétatámadások beszüntetését kívánja elérni.
A gázai övezeti hadműveletek

párhuzamosan folynak a Libanon ellen bő két hete megindított

izraeli offenzívával, a nemzetközi közvélemény figyelmét azonban

jelenleg ez utóbbi köti le.
A Hezbollah egy új típusú, eddig nem használt rakétát vetett be az Izraellel vívott harcok 17. napján, amelyet a síita szervezet Haibar 1-nek nevezett, és egyben közölte, ezzel új fejezetet nyitott a konfliktusban. Jeruzsálemben közölték: az izraeli hadsereg Patriot típusú rakétaelhárító rendszert telepít Tel-Aviv térségébe, hogy felkészüljön nagyobb hatótávolságú rakéták támadásaira.
Az izraeli légierő csapásméréseiben tizennégyen haltak meg dél-libanoni területeken pénteken. Több hullámban intézett légitámadást az izraeli hadsereg a dél-libanoni Szúr (Türosz) környékén található települések ellen, eközben több száz tüzérségi lövedéket is kilőttek a térségre. A Hezbollah egyik erősségének tartott Bekaa-völgyre több mint hatvan légi csapást mértek péntekre virradóra iz-

raeli harci repülőgépek és helikopterek. A dél-libanoni Bint-Dzsbeil térségében ismét felerősödtek a harcok, s megkezdték az ENSZ fegyvertelen megfigyelőinek kivonását az izraeli–libanoni határnál lévő állásaikból.
Mielőbbi ENSZ-határozatot szorgalmazott a libanoni háborúskodás beszüntetése érdekében George Bush amerikai elnök és Tony Blair brit kormányfő. A libanoni kormány béketervet fogadott el az Izraellel folytatott harcok lezárása érdekében, az Amnesty International pedig azonnali nemzetközi fegyverszállítási tilalmat követelt mind Izraellel, mind a Hezbollah síita szervezettel szemben, s mindkét hadban álló felet háborús bűncselekményekkel vádolta. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dudás jó formában

labdarúgás

Dudás Ádám, a Győri ETO U17-es válogatott középpályása tíznapos teszten… Tovább olvasom