Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Heves zivatarok, jégeső Nyugat- és Dél-Magyarországon

Két zivatar zúdult Nagykanizsa térségére kedd este, a nagy erejű szél és a jégeső Pécs környékén és Somogy megyében is károkat okozott.
Lentit kivéve gyakorlatilag a Zalában dolgozó összes tűzoltót Nagykanizsa környékére irányították, ide Somogyból is kértek segítséget, Lentibe pedig Vas megyéből, Körmendről kaptak erősítést - összegezte az MTI-nek a megyei katasztrófavédelem ügyeletese.
A nagykanizsai tűzoltókhoz az első vihar után alig fél órával már több mint 50 bejelentés érkezett. A város környékén főként fakidőlések miatt kellett közbeavatkozniuk, s több, főként palatetős ház tetejét is megrongálta a jég Nagykanizsán, Borsfán és Sandon.
A 7-es főút Nagykanizsát elkerülő szakaszán és a belváros számtalan utcájában többméteres fákat és ágakat döntött ki és tört le a szél, több helyen kikerülni sem lehetett a fadarabokat. Sormásnál kettétört egy villanyoszlop is, emiatt a főút felett átívelő vezeték alig néhány méterre került a talajtól, itt a rendőrök biztosították az áthaladást.
A jégverés személyautókban is kárt okozott, szélvédőket, tükröket tört össze. Több járművezető benzinkutak védőteteje és felüljárók alatt keresett menedéket, de volt, ahol éppen emiatt csúsztak egymásba az autók. Kiskanizsán és Sormáson a fa tetőszerkezeteket is megbontotta a vihar.
A rendkívül erős szél Sandon egy csirketelep tetejét szinte teljesen letarolta, Kiskanizsán pedig valószínűleg lakhatatlanná vált egy épület a letépett tető miatt. A bejelentéseket kora estig még nem tudták összesíteni, de jellemzően fakidőlés, vízbetörés, sárfelhordás miatt riasztották a tűzoltókat Zala megye déli részén.
A vihar miatt két vonalon - Nagykanizsa és Gyékényes, valamint Kaposvár és Gyékényes között - szünetel a vasúti közlekedés.
Az ország déli részén, Pécsett is károkat okozott az elvonuló zivatarzóna; a tűzoltókat több tucatszor riasztották, mert a viharos erejű szél 10-15 méter magas fákat döntött házakra és utakra. Néhol diónyi nagyságú jég hullott, amely például Kővágótöttösön betörte egy családi ház dupla üvegű ablakait - mondta el Sárközi Gábor, a baranyai katasztrófavédelem ügyeletese.
Beszámolt arról, hogy a tűzoltók a kidőlt fák eltávolítása után vizet szivattyúznak pincékből, házak alagsoraiból, amelyeket elöntött a gyorsan lezúduló, nagy mennyiségű csapadék.
Somogyban tetőket rongált meg, fákat döntött ki a jégesővel érkező vihar. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletére folyamatosan érkeznek a bejelentések a viharkárokról, este nyolc óráig több mint húsz riasztást kaptak - mondta Antalicz Lóránd az MTI-nek.
Inkén és Iharosberényben a szél cserepeket sodort le a tetőkről, egy házról a teljes tetőzetet elvitte. Nagyatád, Csurgó, Böhönye, Segesd és Somogyszob térségében az öt-tizenöt perces intenzív esőzéssel érkező jég elverte a termést, ablakokat, szélvédőket tört be. A viharos erősségű szél fákat döntött ki, ágakat tört le.
Az ügyeletes elmondta, hogy az áramszolgáltatótól kapott jelzés szerint Bárdudvarnokon és Háromfán ezer ember maradt áram nélkül. A helyreállításon dolgoznak a szakemberek, ahogy a tűzoltók is folyamatosan kapják a riasztást a viharkárok miatt - tette hozzá Antalicz Lóránd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP üdvözli Baka András újrajelölését, és nyílt szavazás

Az MSZP frakció üdvözli, hogy a köztársasági elnök ismét Baka Andrást jelölte főbírónak, és arra… Tovább olvasom