Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Hiába fizetett előre a temetéséért

Előre kifizette a kegyeleti szertartás költségeit a temetkezési vállalko- zásnak a győri Tóth László, nem akarta terhelni hozzátartozóit a temetési költségekkel. Szeptemberben, amikor meghalt, unokái megdöbbenve vették tudomásul: a cég csődbe ment, a nagyapa pénze odaveszett.
A szeptemberben elhunyt Tóth László unokája, Tóth András elkeseredetten kereste fel szerkesztőségünket. Elmondta, hogy nagyapja 2001-ben, saját elhatározásából úgy döntött, hogy korára való tekintettel megrendeli saját temetését. Ezzel egyrészt tehermentesíteni kívánta családját, felesége már régebben meghalt. Másrészt még élete hátralevő részében szeretett volna abban a tudatban élni, hogy egy korrektnek hallott temetkezési vállalat, a győri székhelyű Pax-Vobis Temetkezési Kft. majd odafigyel a kegyeleti szertartására.
– Nagyapám felkereste a társaságot, ahol egy papíron szerződést fogalmaztak meg, melyben a cég nagyapám elhalálozása esetén hatvanötezer forint ellenében vállalta a holttest elhamvasztását, továbbá a kegyeleti szertartás teljes körű lebonyolítását. A cég átvette a pénzt nagyapámtól – magyarázza Tóth András.
Azóta eltelt öt év, a nagyapa idén szeptember elején meghalt. Az unokák, tudva a szerződéséről, annak eredeti példányával a kezükben elindultak az említett temetkezési vállalathoz.
– Nem várt akadályba ütköztünk, nagy meglepetésünkre kiderült, a Pax-Vobis időközben megszűnt, egész pontosan tönkrement. Megdöbbenésünkből magunkhoz térve megtudtuk, hogy az előző vállalat helyén új temetkezés működik – sorolja a kálváriát az unoka.
A Pax-Vobis kft.-t 2004 végén teljes egészében osztrák befektetők vásárolták meg, akik nem egészen egy év elteltével csődeljárást kezdeményeztek a cég ellen.
– Ezzel párhuzamosan megalapították új, szinte azonos nevű cégüket – folytatta Tóth András –, amely elhatárolódik nagyapámmal kapcsolatban a volt Pax-Vobistól. Nem tartják magukat jogutódnak. Azt a választ kaptuk tőlük, hogy kérjük a pénzünket a felszámolóbiztostól. Tehát ott tartottunk, hogy nagyapám temetésére félretett és kifizetett pénze egy csődbe ment céggel együtt eltűnt.
Az unoka ismerte a Pax-Vobis egyik régi alkalmazottját, aki segített a családnak: kegyeleti és emberiességi gesztusból – a győri Mementó-Raab bt. – átvállalta a nagyapa hamvasztásos temetését, újra kifizetés nélkül.
– Szeretnénk nyomatékosan felhívni az illetékesek, továbbá a hasonló cipőben járók figyelmét, amennyiben előre kifizették a temetés költségeit, nézzenek utána az adott cégnek és kövessék nyomon a pénz útját, nehogy így járjanak, mint mi – mondta végezetül az unoka.
A Kisalföld megkereste a jogutódként említett temetkezési társaságot, amelynek magyar képviselője a következő közleményt juttatta el lapunkhoz a társaság osztrák ügyvezetőjének utasítására: „Az ügy előttünk teljesen ismeretlen, Tóth András nem jelentkezett nálunk. Így kéri az olvasót, hogy személyesen vegye fel a kapcsolatot velünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitatható volt a játékvezetés Bükön

Kézilabda

Audi-ETO II–Marcali 30–27 (16–16) Tovább olvasom