Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Hiába lettek vállalkozók a prostik?

Nem tudni, hány magyar szexmunkás váltotta ki az egyéni vállalkozói igazolványt, de érdekvédelmi szervezetük szerint a rendőrség azokat sem hagyja dolgozni, akik megtették és rendesen fizetik az adót.
Senki sem tudja pontosan, hogy hányan váltották ki az egyéni vállalkozói igazolványt Magyarországon szexuális szolgáltatásra. Az APEH nem tudott válaszolni erre a kárdásre, és a Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének sincs erről nyilvántartása, mert az érintetteket nem lehet prostituáltként regisztrálni. Földi Ágnes elnök úgy fogalmazott, hogy "nincsenek kevesen" a vállalkozóként dolgozó szexmunkások, hiszen az adózás, a TB-, nyugdíj és egyéb járulékok fizetése a saját érdekük is.

Hiába vannak azonban tisztességesen adózó, számlaképes szexmunkások, ha nem hagyják őket legálisan dolgozni - mondja Földi Ágnes. Az egyesület folyamatosan kapja a visszajelzéseket arról, hogy a rendőrség akkor is előállítja a lányokat négy órára, ha tudomásuk szerint védett övezeten kívüli területen kínálták a szolgáltatásaikat. Az elnök egy közelmúltban történt esetet is említett, amikor a rendőrség razziát tartott egy lakásban. Az ott dolgozó hat nő betartotta a törvényi feltételeket, mindegyiknek volt bérleti szerződése, orvosi igazolása, és négyen kiváltották az egyéni vállalkozói igazolványt is. A rendőrség mégis előállította őket és szabálysértési eljárást indított ellenük. Bár ezt később megszüntették, az egyenruhások lefoglalták a szexmunkások mobiltelefonjait is, ami munkaeszköznek számít. Anélkül viszont nehéz szolgáltatást nyújtani- tette hozzá.

A Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete igyekszik tárgyalni a rendőrséggel ezekről a kérdésekről, de többnyire falakba ütközik. A főváros egyik kerületében például rendszeresen panasszal élnek, ám egyelőre nincs eredmény. A szexmunkásoknak ezért csak annyit tudnak tanácsolni, hogy inkább hagyják el a területet - mondta Földi Ágnes.

A szexuális szolgáltatás 2003 óta hivatalosan is szerepel a Központi Statisztikai Hivatal által nyilvántartott és választható tevékenységek között, vagyis a szexmunkások egyéni vállalkozói igazolványt válthatnak ki. Az APEH állásfoglalása szerint a többi vállalkozóhoz hasonlóan elszámolhatják a költségeik, például a hirdetések, a mobiltelefonálás, a gépkocsihasználat és a telephely rezsijének egy részét. Cserébe számlát adnak, fizetik az adót és a járulékokat.

Olvasóink írták

 • 4. floridaimagyar 2009. január 18. 22:46
  „Nalunk nem legalis, megadoztatni a kurvakat - nem rossz otlet.”
 • 3. egy 2009. január 18. 22:14
  „Én legalizálnám őket! Egy plusz pénz forrás az állam kaszájába...
  Bár, a jelenlegi kormányt elnézve 2 felé osztják a pénzt... Egyik a saját zsebük, a másik meg a haverok cégének megy. :(
  Szóval ez a plusz pénz sem plusz pénz nekünk... :(”
 • 2. Mathiasking 2009. január 18. 15:58
  „Titok tartási kötelezettséggel nem bíró személyek veszélyesek az államapparátus prominens személyeire!”
 • 1. flexsnake 2009. január 18. 10:58
  „Értelmetlen volt az egész igazolványkiváltás mivel a pénzért szexuális szolgáltatás nyújtása továbra is büntetendő.Ha krétával körberajzolják hogy ott lehet attól még maga a törvény nem szünik meg.Ez arra volt jó hogy aki legálisan akarta csinálni azt lehuzzák pénzzel, nem volt itt szabályozás.Hollandiához képest sehol sem vagyunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befektetői tárgyalások a New York Times megmentésére

Tárgyalásokat kezdett a New York Times tulajdonos cége a mexikói milliárdossal, Carlos Slim-mel egy… Tovább olvasom