Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Hiány van a szakképzett munkaerőből

A vállalatoknak nyelvtudással rendelkező, ambiciózus fiatalokra tartanak igényt, belőlük azonban hiány van a piacon. A cégek megunták az oktatási reformot, és saját pénzügyi forrásokkal, gyakornoki programokkal képzik a tehetséges fiatalokat.
Nemcsak a szakmunkásokból, a felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberekből is hiány van hazánkban. Debreczeni Eszter, a Microsoft Magyarország HR vezetője elmondta, a cégnek egyre több nehézséget okoz a magyarországi munkaerő-felvétel. Mind nehezebb olyan ambiciózus, szakmailag felkészült és kifejezetten jó nyelvtudással rendelkező dolgozókat találni, akikre szükség lenne. A pályakezdőknél egyre gyakrabban hiányzik valami a fenti felsorolásból, sőt van, hogy egyik elvárásnak sem felelnek meg, de nincsenek távlati terveik sem, ami ugyancsak megnehezíti az elhelyezkedést vagy a karrierépítést.

Hasonlókról számolt be Ruska Viktória, a Suzuki vállalati kommunikációs vezetője. "A mérnöki pozíciók betöltése nehéz, de ez országos probléma, amelynek megoldását a frissdiplomások túlzott bérigénye sem segíti. Legutóbb a Budapesti Műszaki Főiskola állásbörzéjén tapasztaltuk, hogy a kezdő mérnököknek a hazai viszonyok között irreálisnak mondható elvárásaik vannak" - mondta el a kommunikációs vezető.

A munkaerőhiány egybehangzó vélemények szerint négy-öt éves távlatban leküzdhető lenne, ha erősítenék a középiskolai pályaorientációt és a nyelvoktatást, de szükséges az erőteljesebb állami beavatkozás az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek elosztásába is.

A vállalkozások megunták már a csodavárást - vagyis a szakképzési és felsőoktatási reformot és szemléletváltást - és inkább jelentős összegeket áldoznak a számukra szükséges ismeretekkel bíró munkaerő kibocsátásának biztosítására, vagy maguk végzik a kiképzést.

A Michelinnél például évi 45 millió forintot fordítanak a szabolcsi és a nyírségi középiskolák, valamint a környéken lévő egyetemek, főiskolák támogatására, és kiterjedt gyakornoki rendszert működtetnek. A Mol nemrégiben háromszázmillió forintos támogatási megállapodást kötött hat olyan egyetemmel, amely a cég számára fontos szakmákban oktat. A Microsoftnál több ösztöndíjprogram is működik, a Suzuki többek között a győri Széchenyi István Egyetem műszaki képzéseit támogatja, de szoros kapcsolata van a Corvinus Egyetem logisztika tanszékével is, emellett hamarosan megkötik a Műegyetemmel is az együttműködési megállapodást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

500 éve ''létezik'' Amerika

Tovább olvasom