Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Hiánycikk lett a rákgyógyszer: Szócska szerint gyártanunk kellene

Világméretű hiány alakult ki abból a vegyületből, amely a Zala Megyei Kórház készletéből is kifogyott, és emiatt a héten nem tudták elvégezni a kemoterápiás kezeléseket; a tárca ezért "alternatív beszerzési megoldásokon" gondolkodik, és ha hosszú távon hiány alakul ki, "a hazai gyártásról is gondoskodni kell" - jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatóján.
Szócska Miklós a kormánytagok országjárásának keretében látogatott el a városba, ahol a Kanizsai Dorottya Kórház helyzetével is megismerkedett. Ezt követő tájékoztatóján az MTI kérdésére elmondta: "gőzerővel" keresik, hol található a piacon a szükséges vegyületet - az 5-fluorourocilt - tartalmazó készítmény.

"Kritikus" gyógyszerről van szó - mondta, hozzátéve, "valószínűleg a nemzetközi egészségügyi szervezetek is közbe fognak lépni" a megoldásért, de ha hosszú távon megmarad a hiány, "a hazai gyártásról is gondoskodni kell".

Hozzátette, azért alakulhatott ki világszerte hiány, mert a gyógyszerárak általános csökkentése miatt már nem hoz olyan jelentős profitot ennek a készítménynek a gyártása. Úgy fogalmazott: "Nekünk most nagyon ügyesnek kell lennünk, hogy a nemzetközi piacon hozzájussunk ehhez a termékhez", mert sokan versenyeznek érte.

Az államtitkár azt mondta, az elmúlt két évtized "privatizációs ostobasága", hogy a gyógyszergyártás és -forgalmazás nagy része "kikerült a nemzeti érdekkörből", mert nem mindegy, hogy "milyen gyorsan tudunk reagálni egy ilyen helyzetre". Az 5-fluorourocilról szólva hangsúlyozta, hogy kizárólag "a kórházi onkológiai ellátásban adott speciális" készítményről van szó.

Szócska Miklós az egészségügy átalakításának folyamatára kitérve elmondta: az országban hat kórházzal már megtörténtek a szakmai egyeztetések, de néhány hét alatt ezt mindenütt lefolytatják. Március végére kell megállapodni a kórházakkal, amelyek április végéig megkötik a szerződéseket az Egészségbiztosítási Pénztárral, "május elsejétől pedig már az új térségi megosztásban dolgoznak az intézmények".

Az átszervezésnek az az értelme, hogy a betegeknek jobb legyen, és ha hatékonyabban működik az egészségügy, "a tartalékokat visszaforgatjuk a bérekbe".

Paradox helyzetként írta le, hogy az elmúlt években nagyon rossz helyzetbe került az egészségügy, leginkább a béreket és a dolgozók motiváltságát illetően, ugyanakkor komoly fejlesztéseket is végrehajtanak. Az Új Széchenyi Terv keretében, az európai uniós forrásoknak köszönhetően a most induló 12 hónapban 300 milliárd forintnyi fejlesztési pénzre lehet számítani az országban.

Szócska Miklós azt mondta: a nagykanizsai kórház, amelynek vezetése a nehézségek ellenére felelősen, hiány nélkül működteti az intézményt, az egyik kedvezményezettje "a józan ész alapján történő átszervezésnek". A csurgói kistérség ellátási kötelezettségét már korábban átsorolták ide, s ez az egyik legfontosabb változtatás, mely szerint az ellátási szükségleteknek, a betegutaknak megfelelően alakítják át az ellátási rendszert.

Olvasóink írták

 • 2. klj_54 2011. november 11. 09:16
  „A gyógyszergyártás nem olyan mint a betongyártás.
  Ezt Szócska úr is tudhatná!
  Elűztük a szakembereket, eladtuk a gyárakat, miből akar ez az ember elindulni?
  Miért hitegetik lázálmaikkal a népet?”
 • 1. papika56 2011. november 10. 20:39
  „Ha világméretű hiányról beszélnek ---miért nem gyártanak Magy.on azonnal ilyen gyógyszert. Valamikor világhírű volt a gyógyszeriparunk ! most mivan ??? Mindent elkotyavezyéltek !!!
  a világon az egyik legjövedelmezőbb iparág !!!Fellendülne a gdp --meg mindenféle mutató ! Kitörési pont lehetne--sok--sok munkahellyel !!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó állapotban érkeztek haza a hurghadai sérültek - galériával

Pár perccel csütörtök délután 3 óra előtt leszállt a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren az a… Tovább olvasom