Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Hiánycsökkentés

az SZDSZ javaslatára

Az SZDSZ-frakció javaslatára kompromisszum született, amelynek eredményeként mintegy 350 millió forinttal csökkent Sopron költségvetésében a működési hiány. A liberálisok eredetileg közel egymilliárdos csomaggal álltak elő.
A közgyűlés a múlt héten fogadta el Sopron 2006. évi költségvetését, amelyben az SZDSZ javaslatára az eredeti változathoz képest 350 millió forinttal csökkentették a működési hiányt.
– Tény, az immár elfogadott költségvetés sem a szívünk csücske, de végül – hosszas tárgyalás és egyeztetés után – sikerült megállapodásra jutni az MSZP frakciójával – mondotta Kóczán Zoltán, az SZDSZ helyi elnöke. – Az eredeti változatban ugyanis közel 1,3 milliárd forint volt a különbség a működési bevételek és a kiadások között. Most ezt az ollót sikerül egy kissé beljebb zárnunk. Véleményünk szerint ugyanis nem az a baj, hogy a város beruházási hiteleket vesz fel, hiszen azok a közjót szolgálják: utakat, járdákat, parkokat alakítunk ki, közutakat, épületeket újítunk fel. Ezt már korábban is meg kellett volna tenni. Problémát jelent viszont a működési kiadások nagyságrendje. A költségvetés egyeztetése során kompromisszumot kötöttünk – erről (is) szól a koalíciós városvezetés – és az eredetileg közel egymilliárdos csomagból 350 millióst valósítunk meg. Megállapodtunk, ha ősztől ismét mi vezetjük a várost, akkor végrehajtjuk azokat az intézkedéseket – elsősorban a teljes intézményrendszer átalakítását –, amelyek eredményeként egyensúlyba kerülhet a működési kiadás és bevétel. Az említett 350 millió forintos csomagban három nagyobb tétel szerepel. Kivettük a tekepálya építésére szánt 75 millió forintot, valamint a kalandpark 55 millióját. Az intézkedések érintik a szociális szférát is. Elhalasztjuk a Kőműves közben a nappali szociális otthon kialakítását – ide a Balfi utcából költöztek volna –, ez 122,5 milliós megtakarítást jelent. Csökkentettük az állandó és eseti szociális támogatások összegét 60–70 millióval, az oktatási intézmények pályázati alapját pedig visszavettük 45 millió forintról 15-re.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csontváry és az árvíz

A Szegedet elpusztító 1879-es árvíz idején egyetemi hallgatókból álló mentőalakulat élén érkezett a… Tovább olvasom