Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Hiányos az Orbánék elleni feljelentés

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn feljelentette azokat a fideszes képviselőket, akik részt vettek a fővárosi Kossuth téri kordon elbontásában, azonban a feljelentés jelenlegi formájában elbírálásra alkalmatlan. Petrétei József szakminiszter közölte: amíg biztonsági kockázat fennáll, addig marad a kordon.
A szabálysértési feljelentést nem sokkal 13 óra előtt vitték el a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. A Fővárosi Bíróság közleményben tudatta, hogy a bíróság megkeresi a BRFK-t a feljelentés kiegészítése miatt, mivel az jelen formájában elbírálásra alkalmatlan, nincs pontosan megjelölve a feljelentettek köre és a tényállás. Ennek megtörténte után a bíróság felhívja a BRFK-t, hogy a legfőbb ügyészen keresztül kezdeményezze az országgyűlési képviselők mentelmi jogának felfüggesztését, amennyiben a képviselők arról hivatalosan nem mondtak le. Mindezek után kerülhet az FB abba a helyzetbe, hogy a szabálysértési eljárás lefolytathatóságáról állást foglaljon.
A bíróság közlése szerint a rendőrség rendzavarás szabálysértésének elkövetése miatt Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével, volt miniszterelnökkel, Deutsch-Für Tamással, a pártelnök kabinetfőnökével, Szájer Józseffel, a Fidesz európai parlamenti képviselőjével, Répássy Róberttel, a párt frakcióigazgatójával, Kövér László választmányi elnökkel, valamint a kordonbontásban aktívan részt vevő képviselőtársaikkal szemben tett feljelentést. (Mint ismeretes, a Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői pénteken bontották le a Kossuth Lajos teret elkerítő kordont.)
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) szintén közleményben adta hírül, hogy Petrétei József a Nemzetbiztonsági Kabinet ülésének összehívását kezdeményezi. A tárcavezető a soron kívüli ülésen tájékoztatja majd a testületi tagokat azokról az információkról, amelyek továbbra is indokolják a Kossuth téren elhelyezett kordon fenntartását. A közlemény kiadását követően Petrétei kijelentette, hogy a kordon fenntartása rendőrszakmai kérdés, és amíg a biztonsági kockázat fennáll, addig lesz kordon a Kossuth téren.
A Helsinki Bizottság az Országos Rendőr-főkapitányságra eljuttatott jelentésében kifogásolta a budapesti Kossuth téren kialakult állapotot, a rendőrségnek 15 nap áll rendelkezésre, hogy elbírálja a bejelentést – közölte Bene László országos rendőrfőkapitány. Az ORFK munkatársai a beadvány elemzése után tesznek javaslatot arra, hogy helybenhagyják vagy megváltoztatják a budapesti rendőrfőkapitány döntését. Mindez azt is jelentheti, hogy a kordon eltűnhet vagy visszahúzódhat a Kossuth téren – mondta Bene László. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűrővizsgálat

Az Erzsébet-kórház emlőszűrő centruma (Sopron, Győri út 15.) mammográfiás szűrővizsgálatra várja… Tovább olvasom