Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Hiányosságok a tokaji borokban?

Rengeteg hiányosságot találtak a szlovák élelmiszeripari ellenőrök a tokaji boroknál - közölte a szlovák földművelésügyi minisztérium. Az alacsonyabb árfekvésű boroknál 32 mintából 15, a magasabb árfekvésűeknél 15 mintából 9 nem felelt meg a hatályos szlovák előírásoknak.
Főleg a címkézés nem felelt meg a szabályoknak, és találtunk pár olyan bort, amelyben nem tokaji édesítés volt, hanem olasz cukor - mondta a Független Hírügynökségnek a szlovákiai földművelésügyi minisztérium szóvivője. Katarina Belicka hozzátette: a vizsgálatok a magyarországival egyező szlovák szabályozás alapján történtek.

Az Európai Unió által akkreditált laborban készülnek ezek a jegyzőkönyvek, amelyek nélkül bor nem kerülhet külföldre, ezért minőségi kifogások nem lehetnek a tokaji borral szemben, mondta Mészáros László borász, aki szerint a vizsgálatnak inkább politikai okai vannak. Részben visszavezethető ez a két ország közti megromlott viszonyra, részben pedig a két tokaji borvidék, a magyarországi és a szlovák megfeneklett tárgyalásaira, mondta.

A vita a szlovák féllel évek óta lényegében arról folyik, készíthetnek-e Szlovákiában bort tokaji néven, és mekkora területen. Szőlőske az egyik szlovák falu, ami kilencven éve a tokaji borvidék része. A Független Hírügynökség tudósítója ott nem talált borászt, aki nyilatkozott volna. Egyikük kamerán kívül azt mondta, egyetért a vizsgálat eredményével, mert az uniós csatlakozás óta szerinte nagyon sok, vitatható minőségű bor érkezik Magyarországról Szlovákiába. A tokaji gazdák egyelőre nem ismerik a vizsgálat részleteit. A támadásnak szerintük politikai okai vannak.

Olvasóink írták

 • 2. allegro 2008. december 10. 23:30
  „Magyar Közlöny 2008. évi 167. szám 156/2008. (XI.26.) FVM rendelet 2. §. jogszabálymódosítás a borok előállításáról
  Lényege:
  minőségi bort ezentúl nemcsak az adott termőhelyen, hanem más szomszédos termőhelyen is elő lehet
  állítani, hatósági ellenőrzés alatt teljesen máshol is - azaz a feldolgozás, borászati üzem helye elválhat a
  termőhelytől. A Soproni borvidék esetén szomszédos termőhelynek kell tekinteni a megnevezett osztrák termőhelyeket.”
 • 1. papen 2008. december 10. 20:40
  „Én azon nem csodálkozom, hogy a szlovákok, akik egyébként annyira áhítoznak az aszú borok termelési jogára, éppen most keményítenek be. Nem kell nekik szállítani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánterületen lőtt le egy kutyát egy vadász

A tulajdonos szerint bűncselekmény történt, amikor vasárnap saját faültetvényén sétáló kutyáját,… Tovább olvasom