Délmagyar logó

2018. 10. 19. péntek - Nándor 11°C | 22°C Még több cikk.

Hiánypótló: éticsiga-feldolgozó épül Magyarországon!

Nem kérdezzük, hogy szeretik-e a csigát, mert a cég 100 százalékban exportra termel. A franciáknál karácsonyi előétel.
Száz százalékban  exportra fog termelni az a 6,5 milliárd forintból felépülő, élő  éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzem,  amelynek alapkövét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán tették  le pénteken. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az ünnepségen  elmondta, a 12 ezer négyzetméteres, korszerű üzem háromszáz új  munkahelyet teremt a régióban.  

"Az alapkőletétel egy újabb állomása a magyar gazdaságpolitika  sikersorozatának, sorra épülnek a gyárak, az üzemek, újra teremtjük  a magyar ipart" - fogalmazott a miniszter. Hozzátette, ebben a  folyamatban a külföldi befektetők és a magyar cégek egyaránt  fontosak, a gazdaság fejlődése szempontjából pedig kulcsfontosságú  a jó együttműködés.  
 

Kötél Bernadett, a beruházó francia Croque  Bourgogne-IMOFI-Bourgogne Gastronomie cégcsoporthoz tartozó  Bourgogne Gastronomie Kft. ügyvezető igazgatója szerint a termelés  várhatóan 2018 közepén kezdődik el, a termékek elsődleges piaca  Franciaország lesz. Az itt előállított vajazott csigát, a sós és édes fagyasztott  tészta termékeket, valamint a későbbiekben előállítandó gyümölcs-,  hús-, csigatöltelékeket nagykereskedők, áruházláncok, luxuséttermek  és nívósabb vendéglátóhelyek vásárolják.  


Az ügyvezető az eseményen emlékeztetett, a csigafeldolgozásnak  komoly múltja van Magyarországon. A Bourgogne Gastronomie Kft.  anyavállalata, az IMOFI Kft. zalaszentgróti üzemében évente mintegy  ezer tonna, részben Magyarországon gyűjtött éticsigát dolgoznak  fel. (A védett állatfaj egyedeiből egy 2006-os jogszabály szerint  április 1. és június 15. között évente összesen maximum kétezer  tonna gyűjthető Magyarországon.) A cég alapanyagként a hazai  mennyiség felvásárlása mellett több kelet-európai országból,  például Romániából, Fehéroroszországból és Litvániából is vesz  éticsigát.  

Hozzátette, a társaság a vajazott csigatermékek iránt várhatóan  egyenletesen növekvő globális piaci kereslet miatt döntött úgy,  hogy Kisvárdán új termelőüzemet épít fel. A beruházáshoz a magyar  kormány negyven százalékos támogatást biztosított.  
 

Franciaország a világ legnagyobb csigafogyasztójának számít; a  természetes élőhelyről begyűjtött, főzés és pácolás után saját  házába visszatöltött, fűszeres vajjal ízesített - a francia  fogyasztás mintegy 75 százalékát adó - burgundi éticsiga  hagyományos karácsonyi előétel. Franciaországban a forgalom mintegy  80 százalékát importból tudják csak fedezni.  


A nyilvános cégadatok szerint az IMOFI Kft. 2016-ban átlagosan  129 munkavállalót foglalkoztatott, nettó árbevétele több mint 4,3  millió euró (1 milliárd 341 millió forint) volt, adózott eredménye  meghaladta a 137 ezer eurót (42,7 millió forint). Korábban írtuk:
Száz százalékban  exportra fog termelni az a 6,5 milliárd forintból felépülő, élő  éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzem,  amelynek alapkövét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán tették  le pénteken.    
 

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az ünnepségen  elmondta, a 12 ezer négyzetméteres, korszerű üzem háromszáz új  munkahelyet teremt a régióban.  


Kötél Bernadett, a beruházó francia Croque  Bourgogne-IMOFI-Bourgogne Gastronomie cégcsoporthoz tartozó  Bourgogne Gastronomie Kft. ügyvezető igazgatója szerint a termelés  várhatóan 2018 közepén kezdődik el, a termékek elsődleges piaca  Franciaország lesz.  

Az itt előállított vajazott csigát, a sós és édes fagyasztott  tészta termékeket, valamint a későbbiekben előállítandó gyümölcs-,  hús-, csigatöltelékeket nagykereskedők, áruházláncok, luxuséttermek  és nívósabb vendéglátóhelyek vásárolják.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látássérült fiára várt a mozgássérült parkolóban, csúcsbűnözőnek kijáró módon vitték el a rendőrök

Hétfőn, kora este csapott le a rendőrség Zoltánra Budapesten. Tovább olvasom