Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Hiányt hozott a választás

Nemcsak a választási év miatt szaladt el 2010-ben az önkormányzatok hiánya, hanem azért is, mert a kormány a költségvetési deficit egy részét – a támogatások folyamatos lefaragása révén – évek óta tudatosan a helyhatóságokra hárítja át - írja a Népszabadság pénteki száma.
Elszállt tavaly az önkormányzatok hiánya, a helyhatóságok pénzforgalmi egyenlege 247,7 milliárdos mínuszt mutat, miközben a kormány csak 190 milliárd forinttal számolt. Ez a 3,8 százalékos államháztartási deficitcélt is veszélyeztetheti.

Kovács Róbert közgazdász, a Helyi Obszervatórium Nonprofit Kft. alapító-ügyvezetője a lapnak elmondta: a túlköltekezés egyik lehetséges magyarázata az lehet, hogy tavaly választási év volt, amikor a tapasztalatok szerint a helyhatóságok fejlesztési kedve is megnő. Kovács Róbert úgy látja, a tavalyi negyedik negyedév adatait ráadásul az is jelentősen befolyásolhatja, hogy a kifizetések egy része bizonyosan akkor vált esedékessé. Vagyis: a deficit a most prognosztizálhatónál akár jóval nagyobb lehet.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy számos beruházás uniós támogatással valósul meg, és az ezeknél szokásos utófinanszírozás miatt az önkormányzatok pénzforgalmi egyenlege átmenetileg igen kedvezőtlen képet mutathat. Amikor viszont a támogatási összeg befolyik, a hiány azonnal csökken, bár esetleg csak a következő évben.

Olvasóink írták

 • 4. szilléri 2011. február 19. 08:25
  „25-30 %”
 • 3. szilléri 2011. február 18. 21:21
  „2530 %-os elszállás azért nem kis pálya. Létezik önkormányzat amely két éve tartozik egy jelentősebb összegű tervezői díjunkkal. Dísz térre meg ,,csicsára" volt pénz, de a belvízárkok megtisztítására nem maradt ,,hadra fogható" szocpol.-os. Az igazság a két állítás között lehet. Pántlikázott pénzek csak célirányosan használhatóak.
  Ezért építünk sétáló utcákat és nem árkokat! ( na jó ez egy kicsit demagóg)”
 • 2. deszkás 2011. február 18. 09:54
  „Mert ha választás van (KÖZ)pénz nem számit.”
 • 1. jozko 2011. február 18. 08:02
  „Sokak tanítgatnak engem a demokráciára...

  Ezek szerint teljesen jogos az, hogy akár párszáz fős települést is komplett önkormányzati testület "irányítson"
  biztos, államilag szavatolt fizetésért, meg ami a beosztáshoz jár.
  Ellátta ezt a munkát annó a falu bírája és a kisbíró - kétszemélyes "apparátussal"...

  Aki nem dolgozik, ne is egyék!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kocsonya éa a béka a főszereplő Miskolcon

A kocsonya uralkodik péntektől Miskolcon, ahol megkezdődik a XI. kocsonyafesztivál vasárnapig tartó… Tovább olvasom