Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Hiba volt a cunami riasztórendszerben a Csendes-óceánon

A két napja kipattant nagy erejű, a Richter skála szerinti 8.1-es Tonga szigeteki földrengés kisebb, 30-40 centiméter magas szökőárt indított útjára. A riasztórendszer hibája miatt azonban öt szigeten, közel 350 000 ember nem értesült a riasztásról.
A rengés kialakulásakor öt sziget - Tonga, Niue, Western Samoa, American Samoa és Wallis-Futuna - nem kapta meg a gyorsriasztást, a másodlagos riasztás - amely 45 perccel a rengés után küldtek ki - már megérkezett valamennyi érintett területre. A beérkezett adatok szerint egy kisebb tsunami elérte Tonga szigetét, de szerencsére sem anyagi kárt, sem pedig személyi sérülést nem okozott.

A szökőár érkezésekor azonnal üzenetet küldtek a központba, mivel a kialakult rendszerhiba miatt több sziget továbbra sem kapta meg a riasztást. Ekkor egy kiegészítő riasztást bocsátottak ki, amelyben már a veszélyeztetett szigetekre is megérkezett. A következő hónapra kétnapos tsunami-riasztási gyakorlatot rendeltek el, amelynek a feladata a kommunikációs hibák felderítése, és azonnali javítása.

A Tongát elérő szökőár nem, de a rengés hatása épületeket döntött romba, ablakok törtek ki, polcok zuhantak a földre. Halálos áldozatot nem követelt a szeizmikus esemény, de egy férfi súlyos sérüléseket szenvedett, amikor egy második emeleti ablakból kizuhant. Tudományos tény, hogy egy 30 centiméternél nagyobb szökőár már komoly pusztításra képes. A két nappal ez előtti cunami méretét 30-40 centiméter közöttire becsülték.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lány Finnországból

Fél évig egy finn lány dolgozik a győri Gyermekek Házában. A húszéves Anna Rautio régiónk első, az… Tovább olvasom