Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 17°C Még több cikk.

Híd a magyar kultúrának

Országhatárok nem szigetelhetik el egymástól az egységes magyar kultúra területeit, hangsúlyozta megnyitójában Perger Gyula.
A megyei múzeum igazgatóhelyettese Győrött, a Határon Túli Magyar Művészek Összművészeti Fesztiváljának programját ajánlotta az érdeklődőknek. A hagyományteremtő fesztivállal szeretnék a kulturális hidakat erősíteni, illetve újabb kapcsolatokat építeni az anyaországban és annak határain kívül élő magyarok között – tudtuk meg a magyar kultúra ünnepe „köré" szervezett rendezvény ötletgazdája, a Harmónia Művészeti Kht.
főigazgatójától. Takács Zsolt elmondta, a program ötlete abból az „élő igényből" született, hogy a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, Vajdaságban és a Muravidéken alkotó művészek évente legalább egy alkalommal, de több napon át műveikkel és személyesen is jelen legyenek a város és a megye szellemi életében.

Az első fesztiválprogramban főként a képzőművészet és az irodalom kapott hangsúlyos szerepet. A nyitó kiállításon például 14 határon túli művész mutatkozott be alkotásaival. Január 24-én az erdélyi magyar irodalom egyik legrangosabb fórumának, a Székelyföld című folyóiratnak a szerzői – Ferenczes István költő, főszerkesztő, György Attila, Molnár Vilmos és Lőrincz György író, Lövétei Lázár László és Fekete Vince költő – olvasnak fel írásaikból. A kárpátaljai irodalom jelesei közül január 27-én többek között Vári Fábián László költő, szerkesztő szerepel a fesztivál programjában. A muravidéki, szlovéniai magyarságot Göncz László költő, a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója képviseli. A felvidéki magyar muzsikából Bielikné Dóka Zsuzsanna és Bősi Szabó László január 20-án adott ízelítőt, január 24-én pedig Cseh Tamás és zenekara tart táncházat a Petőfi Sándor Művelődési Házban.
Ugyan a fesztivál javában zajlik, de a szervezők már a jövőről gondolkodnak. Többek között bővíteni akarják a részt vevő művészeti ágak körét, illetve több olyan programot szeretnének, ahol a közönség élőbeszélgetésen és nem egy hagyományos „kultúresten" érezné magát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mezőgazdasági miniszter a magyar mezőgazdaság helyzetéről

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az év első felében elkészíti az új középtávú… Tovább olvasom