Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Hiller: a társadalmi jólét elérése még mindig a jövőre vár

Húsz évvel a rendszerváltás után Magyarország szabad, de a társadalmi jólét megteremtése még mindig a jövőre vár - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Osnabrücki Békebeszélgetések elnevezésű, németországi rendezvényen szombaton.
Az Európai Unió az a keret és az a közösség, amely mindehhez biztosítja a legmegfelelőbb feltételeket - jelentette ki a miniszter, aki Magyarországról első meghívottként tartott előadást Magyarország útja az európai közösségbe címmel a német egység napja alkalmából rendezett osnabrücki konferencián.

Az MTI-t tájékoztatva Hiller István utalt arra, hogy a szervezők a közép-európai rendszerváltások, illetve a magyarországi határnyitás 20. évfordulója alkalmából döntöttek úgy, hogy magyar előadót kérnek fel a német egység napján tartandó rendezvényre.

Beszédében Magyarország európai uniós csatlakozásának hátteréről szólt és hangsúlyozta: nem egy évről, sőt nem is az előkészületek másfél évtizedéről, az 1989-90-es rendszerváltás és a 2004-es csatlakozás között eltelt 15 évről érdemes gondolkodni, hanem a magyarság és az európaiság együttélésének formáiról, a szabadság és a függetlenség, illetve a társadalmi jólét megvalósulásának problémáiról.

Magyarországon sok feladat megoldódott, nagy célok teljesültek, ugyanakkor nagy problémák maradtak megoldatlanul - jelentette ki a miniszter, utalva a társadalmi polarizációra, a politikai, társadalmi, sőt gyakran etnikai alapon jelentkező, feszítő ellentétekre. Ezeket a gondokat az Európai Unió teljes jogú tagjaként jobban lehet megoldani, mint azon kívül - mutatott rá Hiller István, aki elmondta: az értelmiségi fórumon számos kérdést kapott a közép-európai kisebbségek helyzetéről és a szlovák-magyar viszonyról.

Olvasóink írták

 • 14. Power 2009. október 04. 23:04
  „Holnap lesz a pedagógusok világnapja (UNESCO, 1966). Az UNESCO tanárokra vonatkozó ajánlásaiból ma egyetlen egy pont sem teljesül Magyarországon. ( http://www.mno.hu/portal/667344 )
  Hiller úrnak inkább ezzel kellett volna foglalkoznia.
  Az oktatásügy elhanyagolása a nemzet tragédiája.”
 • 13. KovácsPistike 2009. október 04. 18:16
  „"Nagy a jólét és dübörög a gazdaság"...a Pannon puma meg itt esik össze mellettem

  mszp=szdsz=mdf=jobbik= nulla a köbön =Egyik kutyaütőbb, mint a másik!

  Maradok Sólyom László igazságánál:
  "Csak egy előre hozott parlamenti választás adhat esélyt arra, hogy egy stabil, széles körű felhatalmazással rendelkező kormány állhasson fel "

  Előrehozott választásokat!
  Kisebb parlamentet, kevesebb képviselőt, kevesebb pénzt a pártoknak!
  Demokrácia=demokraták+erkölcs”
 • 12. KolompárRómeó 2009. október 04. 17:37
  „10. hozzászólás dondongó 2009.10.04. 16:09

  "Az a lényeg, hogy Hiller haver jóléte már megvalósult, előbb, mint a nép számára tervezett időpont:)"

  Hiller vagy nagyon jól hazudik, vagy valóban egy nagy balfax, és nem tudta szétlopni magát, mert bevallása szerint semmije sincsen.

  Magyar lányba magyar magot,
  Magyar égre magyar ufót.
  Magyar s...ggbe magyar l...faxt,
  Magyar oktatásnak Magyar Bálint!

  (Vagy Hiller Piftit)”
 • 11. comet 2009. október 04. 16:23
  „Hiller nevéhez két dolog fűződik: a magyar oktatás tönkretétele, és a mazsihisznek juttatott 24 millió dolláros holocauszt kárpótlás, melyet ő hagyott jóvá.
  Magyarország milyen alapon fizetett kártérítést, amikor egyedül nyújtott védelmet a már német megszállás alatt levő országban is a magyar és ide menekült zsidóságnak. A németek részéről amúgy már megtörtént a kárpótlás. Másrészt miért pont a hajdani munkásőr vezette Mazsihisz kapta a kárpótlást, amikor több zsidó szervezet is van az országban, harmadrészt hogyan tartják nyilván illetve garantálják hogy a kártérítés a holocaust túlélőkhöz jut.
  Hiller Istvánnak ezekről kéne inkább nyilatkoznia.”
 • 10. maradando 2009. október 04. 16:09
  „Még 20-év és elérjűk az áhított jólétűnk 1989-es szintjét.Kibirtunk únalmas két évtizedet, a következő húsz esztendő már meg se kottyan.Talán a száját is kinyitja rendesen a kis pösze:ha az elvégzett munkáját kérik majd számon tőle.”
 • 9. dondongó 2009. október 04. 16:09
  „Az a lényeg, hogy Hiller haver jóléte már megvalósult, előbb, mint a nép számára tervezett időpont:)”
 • 8. TrombiFrédi 2009. október 04. 13:48
  „Az ún." jóléti kormányzás 7 szűkesztendeje eléggé adós maradt ezzel!Azt csodálom, hogy amikor a "jóember"ezeket a magvas gondolatokat megosztotta a nagy érdeművel, nem repedt meg a plafon, vagy nem mozgott az ég!”
 • 7. vmagdi 2009. október 04. 12:12
  „en ezt a dumat 30 eve hallgatom (azelott is mondogattak, csak nem figyeltem) , a tarsadalmi jolet egy olyan utopia mint a kommunizmus. En meg nem nagyon voltam rab, a gondolataimat es erzeseimet sose korlatoztak.
  A szabadsagert nem adnak kernyeret, viszont ezen cimszo alatt mindenki belekophet mindenki levesebe, ugyhogy a magam reszerol becsernem a fenenagy szabadsagot egy apro kis joletre”
 • 6. turulvedo 2009. október 04. 10:25
  „t”
 • 5. turulvedo 2009. október 04. 10:25
  „ÉN IS HITLER OLVASOK MINDIG a neve helyett”
 • 4. maradando 2009. október 04. 02:21
  „Hofit nem szó szerint idézve:pofázni már lehett de a csont még mindig a régi, amit az első gazdádtól kaptál.
  Ezt a csontot immár 20 éves gyermekeink is velűnk egyűtt rágják de a társadalmi jólét fogalmát sem ismerjűk,nem hogy annak az áldását.Ha arra vár,hogy hangzatos nyilatkozatai meghatják a nyugati világot és megoldják helyettűnk a kissebbségi és jóléti problémákat:Téved,nem fogják ! Elkezdhetűnk magunk a szarból viskót épiteni,mert bizony csak arra futja az alapanyag.Házra még ebből a nemes anyagból sincs elég .Már azt is lopják !”
 • 3. Rozsdás 2009. október 03. 19:40
  „Na nem a pártok helyzet elemzésével és igérgetésével van a baj,hanem azzal hogy ezt a válsztók el is hiszik!!És az 1% csak jól jár a többi hül.e meg él ahogy él!!! De nem jólétben!!!”
 • 2. KolompárRómeó 2009. október 03. 19:14
  „Kedvef Pifti!

  1: Ön egy zseni!
  2: Önök is jóréft tehetnek arról, hogy ninf jólét.”
 • 1. KovácsPistike 2009. október 03. 18:48
  „Holnaptól már mindenkinek szuper lesz! Holnaptól nagy lesz a jólét! - Ilyeneket én is tudok mondogatni, pedig nem vagyok miniszter. :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres rablás Győrben

Fegyverrel rabolt ki egy kis élelmiszerboltot a győri belvárosban egy 25 év körüli férfi szombat… Tovább olvasom