Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Hiller: dékán nem adhat ki diplomát

Az MSZP-s Hiller István helyesli, hogy a Semmelweis Egyetem rektora azonnali vizsgálatot rendelt el a fideszes Lasztovicza Jenő fiának diplomáját érintő cikkel összefüggésben.
A volt oktatási miniszter keddi, budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: mivel hallgatók és az egyetem közötti vitáról van szó, azt az intézménynek kell rendeznie. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ha helytálló az, amit hétfőn a hvg.hu írt, az érintett hallgatóknak kiadott diplomák érvénytelenek.

"Egyetlen magyar felsőoktatási intézmény dékánjának sincs oklevél-kiadási jogosultsága. Diplomát az intézmény ad ki, egy dékán nem adhat ki diplomát. (...) Ha a diplomán nem szerepel az intézmény pecsétje, csak a dékáné, akkor az nem érvényes" - hívta fel a figyelmet a szocialista oktatáspolitikus, megjegyezve: ez akkor is így van, ha a hallgatók szabályosan szerezték meg az abszolutóriumot.

Szél Ágoston rektor azután rendelt el azonnali vizsgálatot, hogy a hvg.hu hétfőn azt írta: befolyással való üzérkedés, többrendbeli közokirat-, illetve magánokirat-hamisítás gyanújával tettek feljelentést ismeretlenek a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának idei diplomaosztóján történtekkel kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK), s az egyik érintett hallgató egy sportügyekben illetékes fideszes politikus, Lasztovicza Jenő fia.

Az egyetem az MTI-hez hétfő este eljuttatott közleményében azt írta: intézményük a hírportál cikkében említett feljelentésről hivatalos tájékoztatást nem kapott. Ennek ellenére a megfogalmazott állítások súlyosságára való tekintettel a rektor azonnali belső vizsgálatot rendelt el.

A hvg.hu azt írta: július közepén L. J. és Gy. Zs. több tucat évfolyamtársukkal együtt átvették a testnevelő-edző szakos diplomájukat Tóth Miklós dékántól. A portál szerint a dékán is, a hallgatók is tudták: az államvizsga előtt a két egyetemistának összesen tizenöt jegye hiányzott az abszolutóriumhoz. A cikk állítása szerint "a dékán a saját, frissen szerzett kódja segítségével igazolta a hiányzó krediteket az intézmény elektronikus nyilvántartásában, és Hamar Pál oktatási dékánhelyettes, illetve Hrabacsik Mihály tanulmányi osztályvezető segítségével tette hivatalossá az ügyet".

A cikkben az is olvasható, hogy a dékán végül a diplomát nem is a más hallgatók okiratánál használt intézményi pecséttel hitelesítette, hanem saját dékáni pecsétjét használta.

Lasztovicza Jenő az MTI-nek cáfolta az írásban foglaltakat, annak közzétételét jogtalannak, méltánytalannak és etikátlannak nevezte. A fideszes képviselő szerint "etikátlan, gusztustalan, hogy politikai célokra akarják felhasználni a fiát". Arról is tájékoztatott, hogy felvette a kapcsolatot ügyvédekkel, hogy áttekintsék, milyen jogi lépések tehetők az ügyben.

Olvasóink írták

 • 3. Mozimasiniszta 2012. július 24. 23:06
  „Hiller Sityut utolérte már az esze ...?”
 • 2. deszkás 2012. július 24. 17:17
  „Hiller úr! Ezt mindenki tudja. Az apci a Hír Tv-ben mégis azt mondta ma:"ez egy tisztességes úton megszerzett diploma..."”
 • 1. DMagóg 2012. július 24. 13:44
  „"Arról is tájékoztatott, hogy felvette a kapcsolatot ügyvédekkel, hogy áttekintsék, milyen jogi lépések tehetők az ügyben."

  Kedves Apuka! Esetleg a majdnem végzős kicsi fia is felvehette volna a kapcsolatot, hogy kell-e lépéseket tennie, vagy elég maga a név.

  Ön, mint törvényhozó, ugye nem szorul ügyvédi segítségre, a jogi lehetőségek felmérésében? Vagy csak megszavazza a trövényeket, eligazodni már nem tud bennük?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagylaltokat és jégkrémeket ellenőrzött a NÉBIH

A nyári jégkrém- és fagylaltellenőrzés nem mutatott kirívó szabálytalanságot. Tovább olvasom