Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Hiller megnyitotta New Yorkban a Zsolnay-kiállítást

Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg péntek este a New York-i Forbes Galleryben a Zsolnay-kiállítást és a Nancy Goodman Brinker gyűjteményéből válogatott magyar képzőművészeti tárlatot. Az esemény a New York-i Magyar Kulturális Évadhoz - "Extremely Hungary" - szabad fordításban "Csordultig magyar" - kötődik, amely hivatalosan ma veszi kezdetét.
Hiller István a Forbes Galleryben rendezett ünnepségen arról beszélt, hogy a megnyitóval régóta dédelgetett vágyak váltak valóra. Mint mondta, a Forbes Galleryben kedvességgel és barátsággal fogadták a magyar kultúrát: "Ez nagyon fontos, hiszen a magyar kultúrának sok barátra van szüksége."

A Zsolnay-kiállítás csaknem 170 különleges tárgyat mutat be a New Yorkban élő Gyugyi László 600 darabos magángyűjteményéből. Az Art Deco-ra fókuszáló tárlatot maga Gyugyi László készítette elő a Forbes Gallery munkatársaival, valamint Semjén Anitával, a kiállítás amerikai kurátorával.

A Forbes Gallery festészeti termében Nancy Goodman Brinker kiemelkedő színvonalú, 19. századi magyar képzőművészeti gyűjteményét láthatják az érdeklődők. Nancy G. Brinker - aki 2001 és 2003 között az Amerikai Egyesült Államok Budapestre akkreditált nagykövete volt - a Magyar Kultúra Pártfogója címet vehette át Hiller Istvántól.

A New York-i Magyar Kulturális Évad hivatalosan ma veszi kezdetét a Carnegie Hallban a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyével. Ez egyben nyitánya a "Celebrating Hungary" - "Magyar ünnep" kéthetes koncertsorozatnak, amelyen magyar zeneszerzők és előadóművészek mutatkoznak be, többek között Eötvös Péter és Kurtág György zeneszerző.

A New York-i Magyar Kulturális Központ által szervezett fesztivál programjainak két város legkiemelkedőbb helyszínei adnak majd otthont, egyebek mellett a Carnegie Hall, a Lincoln Center, a Jewish Museum, a 92nd Street Y New York-ban, illetve a National Gallery, a Kennedy Center és a Library of Congress Washingtonban.

Olvasóink írták

 • 3. aranka2 2009. január 25. 18:06
  „Pocsék miniszter, de jó történész volt. Beszél németül, angolul, olaszul és latinul. Az ógörögben nem vagyok biztos.”
 • 2. achilleus 2009. január 25. 12:08
  „KolompárRómeó 2009.01.24. 22:57
  ;-) leírva is nehéz megérteni! Hát még ugyanez angolul??”
 • 1. KolompárRómeó 2009. január 24. 22:57
  „Inglifül befélt-e a Pifti?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MDF megdöbbent Romsics menesztésén

A Magyar Demokrata Fórum megdöbbenéssel értesült arról, hogy Romsics Imrét, a kalocsai múzeum… Tovább olvasom