Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Hirtelen vércukoresés cukorbetegeknél

A normális éhgyomori, illetve étkezések előtti vércukorérték 3–6 mmol/l között van. Alacsony vércukorról (hipoglikémia) akkor beszélünk, ha a vércukorérték bármikor 3 mmol/l alá csökken. Minden cukorbeteg számára fontosak a kezdeti tünetekkel és megelőzéssel kapcsolatos ismeretek, mert időben cselekedve könnyedén elháríthatók a súlyosabb következmények.
Enyhe vércukoresés inzulinnal kezelt cukorbetegeknél gyakran előfordulhat. Azt mondhatjuk, akinek nincs néha ilyen, nincs is jól beállítva. Az inzulint azért adjuk, hogy a vércukor-emelkedést megakadályozzuk, de néha akarva-akaratlan kissé túllövünk a célon és szinten tartás helyett vércukoresés lép fel.


Leggyakoribb okok

Ha az inzulinbeadás után nem fogyaszt a beteg megfelelő szénhidráttartalmú táplálékot. Ha késve eszik vagy ha kihagyja valamelyik étkezést. A hagyományos, gyors hatású vagy keverék inzulin beadása után fél órával megfelelő szénhidráttartalmú ételt kell fogyasztani. A tízórai, az uzsonna és esetleg az utóvacsora elfogyasztása is fontos. Az analóg, gyors hatású inzulinok befecskendezését követően pedig azonnal kell étkezni.

Természetesen, ha a beteg az inzulint véletlenül vagy szándékosan túladagolja, az is hipoglikémiát vált ki. Kétfajta inzulin (gyors és közepes) adásakor ügyeljenek arra, nehogy véletlen ezeket összekeverjék. Jelöljék meg egyértelműen a beadó eszközt. Az erőteljesebb fizikai tevékenység (sport, munka, kertészkedés stb.) a szervezetben fokozott cukorfelhasználással jár, így csökkenti a vércukorértéket.

Ilyenkor vagy többet kell ennie a betegnek, vagy tervezett esetben, megelőzésként kevesebb inzulint kell adnia. Az alkoholfogyasztás csökkenti a szervezet saját cukortermelését és így vezethet vércukoreséshez. Gyulladással, lázzal járó betegségeknél emelkedik a szervezet inzulinszükséglete. Ilyenkor több inzulint kell adni a normális vércukorérték biztosításához. Gyógyuláskor, a vércukor folyamatos ellenőrzése mellett, vissza kell térni az eredetihez közeli inzulinadagokhoz, különben vércukoresés következik be.


A vércukoresés tünetei

A túl alacsony vércukor aktiválja a vegetatív idegrendszert és a mellékvesét is fokozott „stresszhormontermelésre" serkenti. Ennek következménye az emelkedő pulzusszám, a szívdobogásérzés, a remegés, a nyugtalanság és a szorongás. Izzadás, hirtelen kínzó éhségérzés, száj körüli zsibbadás és émelygés is gyakran jelentkezhet.

Az agysejtek cukorhiánya sokfajta tünetet válthat ki, ezek közé tartozik a fáradtságérzés, a gyengeség, a koncentrálóképesség csökkenése, a tompultság, az álmosság, a látászavar, a szédülés és a labilis kedélyállapot. Súlyosabb esetben beszédzavar, zavartság, megváltozott viselkedés lehetnek a vezető tünetek. A beteg agresszívvá válhat, személyiségétől idegen cselekvéseket hajthat végre, nem képes felmérni a helyzetét, emiatt visszautasíthatja a felkínált segítséget. Ez az állapot megtévesztésig hasonló lehet a részegséghez vagy a kábítószer-fogyasztáshoz.


Szövődmények

A legrettegettebb szövődmény a hipoglikémiás kóma, szerencsére csak nagyon ritkán fordul elő inzulinnal kezelteknél. Ekkor a beteg eszméletlen, bőre sápadt, verítékes, pupillái tágak. Görcsök is kialakulhatnak, így az állapot epilepsziás rohammal könnyen összetéveszthető lehet.

A tünetek mindenkinél más formában jelentkezhetnek. Ezért az inzulinkezelés kezdetén mindig felhívjuk betegeink figyelmét arra, ha bármilyen furcsaságot éreznek, amit korábban nem, mérjék vagy méressék meg vércukorértéküket. Minden diabéteszesnek ismernie kell, milyen a „saját" hipoglikémiája, tisztában kell lenni a legelső tünettel. Ha ezt tudja, egyszerűen elháríthatók a súlyosabb következmények.

dr. Strényer Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserbenhagyásos gázolás az 5-ös úton Balástya közelében

Életét vesztette egy 51 éves férfi, amikor feltehetően vasárnap hajnalban elütötte egy… Tovább olvasom