Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Hit Gyülekezete: szabad egyházat szabad államban!

Az Országgyűlés csütörtökön kezdte meg az új egyházügyi törvényjavaslat újratárgyalását.
A Hit Gyülekezete arra kéri a kormányt és az Országgyűlést, hogy az egyházi törvény megalkotásánál vegyék figyelembe a jogbiztonság, az állam és az egyházak különválasztásának alkotmányos követelményeit - írta a gyülekezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében; "Szabad egyházat szabad államban!" - hangzik jelmondatuk.

A gyülekezet - amely tagja annak a 14 egyháznak, amelyet az Országgyűlés elismert a magyarországi egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek sorában - azt szeretné, hogy az egyházak regisztrációját és megszüntetését helyezzék vissza a megfelelő eljárási garanciákat és jogorvoslati lehetőségeket biztosító bírósági hatáskörbe, hogy az egyházak politikai kiszolgáltatottságát elkerüljék; az egyházak regisztrációjánál olyan normatív, egyértelmű és demokratikus követelményeket fogalmazzanak meg, amelyek minden egyház részére garantálják az egyházi jogállást, és a kiszámítható működés feltételeit - olvasható a közleményben.

Az Országgyűlés csütörtökön kezdte meg az új egyházügyi törvényjavaslat újratárgyalását.

Lázár János múlt pénteken jelentette be, hogy hatályon kívül helyezik a júliusban elfogadott új egyházügyi törvényt. A Fidesz frakcióvezetője "jogtechnikai megfontolásokra" hivatkozott és hozzátette, hogy az új jogszabályt még az idén, a két ünnep között elfogadják.

Az Alkotmánybíróság hétfőn, közjogi érvénytelenség miatt, megsemmisítette az eredetileg jövőre hatályba lépő jogszabályt. A testület megállapította, hogy a törvény országgyűlési megalkotása során az egységes javaslathoz képest a zárószavazás előtti módosító javaslat elfogadása lényeges változásokat eredményezett az egyházi jogállás megszerzésének szabályozásában, mivel - a többi között - az egyházi jogállás megszerzését (illetve a jelenleg egyháznak minősülő szervezetek többsége esetén annak megtartását) az országgyűlési képviselők kétharmadának támogató szavazatától tette függővé, míg az egységes javaslat szerint a nyilvántartásba vételről bíróság döntött volna.

A Fidesz frakcióvezetője szerdán tette közzé módosító törvényjavaslatát, amely megváltoztatja annak szabályait, hogy miként válhat egy egyesület egyházzá. Az új szabályok szerint a vallási tevékenységet végző egyesület egyházként való elismerését legalább ezer ember aláírásával a népi kezdeményezésre vonatkozó szabályok alkalmazásával az egyesület képviseletére jogosult személy kezdeményezheti.

A Fidesz - a házszabálytól eltérve - december 30-án döntene az új egyházi törvényjavaslatról, ha azonban ehhez nem lesz meg a szükséges támogatás, akkor az Országgyűlést 2012. januárt 4-ére kellene összehívni a zárószavazásra - ismertette a pénteki házbizottsági ülésen történteket az MTI-vel az Országgyűlés sajtófőnöke.

Olvasóink írták

 • 1. bánki 2011. december 24. 12:29
  „A tizennégyek :

  Magyar Katolikus Egyház
  Magyarországi Református Egyház
  Magyarországi Evangélikus Egyház
  Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
  Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (Statusquo Ante)
  Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség
  Budai Szerb Ortodox Egyházmegye
  Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus - Magyarországi Ortodox Exarchátus
  Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház
  Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye
  Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje (Moszkvai Patriarchátus)
  Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete
  Magyarországi Baptista Egyház
  HIT Gyülekezete
  10/4 az arány !
  Túlreprezentáltak a zsidó egyházak és a szekták ! Pénzről szol az egész !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelent a dohánytermékek új, képes jelöléséről szóló kormányrendelet

A rendelet 2012. január 1-jén lép hatályba, de annak záró rendelkezései szerint a kombinált… Tovább olvasom