Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Hitelfelvételre kényszerül a megye

Idén a megye már komolyan eladósodhat, ugyanis az eddigi legnagyobb hitelfelvételre készül.
Az eddigi legnagyobb hitelfelvétellel számol a megyei közgyűlés ez évi költségvetés-tervezete, amit ma vitat meg a testület. Az előterjesztés 623 milliós működési célú hitel mellett 500 milliós folyószámlahitelt említ. A megyei önkormányzat elnöksége hónapok óta mondja, hogy a központi források csökkentése miatt idén már komolyan eladósodik a megye – ez most kézzelfogható valósággá válik. A közgyűlés ugyanis ma tárgyalja első olvasatban az idei költségvetési koncepciót (szavazni erről március 4-én fog), amely 623,3 millió forintos működési célú hitellel, illetve – szükség esetén – további 500 milliós finanszírozási folyószámlahitellel számol.

Hozzá kell azért tenni, hogy bár tavaly ugyanezek a számok 263 millióról, illetve 200 millió forintról szóltak, az önkormányzat eladósodása végül csak terv maradt, valódi hitelfelvételre nem került sor – az illetékbevételek ugyanis messze magasabbak lettek a vártnál. Erre a szerencsés fordulatra idén már jóval kisebb az esély.

De lássuk a tervezetet, amelyről ma mondják el véleményüket a képviselő-testület frakciói. Az előterjesztés abból az alaphelyzetből indul ki, hogy a központi (állami) normatív támogatások összegét 291,5 millió forinttal csökkentették, s ezt már nem tudja kompenzálni a megye; még úgy sem, ha takarékossági intézkedésekkel, egyéb bevételekkel és a tavalyról megmaradt pénzzel is számol. Ez a változás – idézzük az előterjesztést – már veszélyezteti a megyei önkormányzat feladatainak megfelelő színvonalú ellátását, valamint pénzügyi stabilitását. A megyéhez zömében szociális intézmények, otthonok tartoznak, ezekben sok száz embert gondoznak, így a kötelező feladatok ellátása több mint papírra vetett szó.

De vissza a központi forrásokhoz, amelyek a tervezet szerint biztosan nem nyújtanak fedezetet a 4,5 százalékosra tervezett inflációra, a közszolgáltatói díjak emelésére, a legszükségesebb beruházási, felújítási és karbantartási feladatokra. Ezért kell a hitel.

A költségvetés tervezésekor elsődleges szempont volt, hogy a kötelező feladatokat „a legmegfelelőbb szervezeti keretek között, a legszükségesebb foglalkoztatás mellett ellássa az önkormányzat".
A közalkalmazotti és köztisztviselői fizetéseknek, jutalékoknak, keresetkiegészítéseknek – igaz, a hitelből – meglesz a forrásuk, de a tartósan üres álláshelyeket zárolták, illetve betöltésüket külön engedélyhez kötötték.

Folytatják emellett az intézményi átvilágításokat, amelyekkel nyilvánvalóan azt kívánják elérni, hogy a leggazdaságosabb (legolcsóbb) működési formát megtalálják. Erre példa volt tavaly a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ, amely idéntől már közhasznú társaságként működik tovább.

A költségvetési koncepciót a jobboldali vezetésű elnökség jegyzi, a megyén ellenzékben lévő baloldal véleménye erről az: a hitelfelvétel tervezése nem drámai, hiszen a hitel csak eszköz. Azt azonban nem érti az szocialista frakció, hogy a már említett intézményi átvilágítás miért lassult le, s miért szánnak meglehetősen nagy összeget a nem kötelező (tehát önként vállalt) feladatokra, ha ennyire nehéz helyzetben van a megye. Ezeket a kérdéseket várhatóan a mai közgyűlésen is felteszik a szocialista politikusok, s legalább ennyire valószínű, hogy válaszok is érkeznek a jobboldalról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ADAM: kiszámolják az adóját

Több mint háromszáz érdeklődő járt az APEH nyílt napján az adóhatóság győri, soproni és mosonmagyaróvári ügyfélszolgálati irodáin, annyian, mint egy átlagos napon, kedden viszont nem lett volna ügyfélfogadás. Az APEH az adóbevallást felváltó egyszerűbb elszámolási lehetőségről, az ADóhatósági AdóMegállapítás feltételeiről szerette volna tájékoztatni az ügyfeleket.  Tovább olvasom