Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Hitvallás - A gyengeségről

Emberien szólni az emberiről. Ez a hitvallás, mely a személyes sorsot vezérlő elvek tételes, tömör megfogalmazása. Horváth Péter író, rendező, a Szegedi Nemzeti Színház tagja (képünkön) hitvallásának megismerése segíthet, hogy a hétvégi szieszta idején testünk utolérje lelkünket, hogy értelmet nyerjenek a hétköznapok.
„Apám meggyőződéses szociáldemokratából lett hívő kommunista, mire megszülettem. Anyám is úgy gondolta, nem kell megkereszteljen. Nagyanyám – jó házból való úrilány – titokban a konyhai falikút alá tartotta a fejemet. Talán neki köszönhetem, hogy Isten éjszakánként meglátogat. Meghalsz, mondja. Meghalok, felelem.

Időnként idézem a Bibliát, parancsolatait naponta megszegem. Vizet prédikálok, bort iszom. Gondolatban ölök és lopok; kívánom felebarátom jószágát és feleségét.

Apám azt tanította, elsősorban a földgolyó polgárának születünk, s csak azután magyarnak. Magyarként lehetek rossz ember, gyenge emberként viszont „jó magyar" – sose. Próbálom intelmét megfogadni – vajmi kevés sikerrel. Kicsi vagyok, ostoba, tanulatlan, gyenge.

Igyekszem elvégezni a dolgomat. Szeretem a napsütést, a szelet, a tengert. Tudok örülni mások örömének. Vannak barátaim. Azzal áltatom magam, hogy megosztanám velük utolsó korty vizemet a sivatagban. Álmomban iszom a vérüket.

Csak a fájdalomban hiszek."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 01.18.

Tovább olvasom