Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Hitvallás - Az éhező milliókért

Emberien szólni az emberiről. Ez a hitvallás, mely a személyes sorsot vezérlő elvek tételes, tömör megfogalmazása. Mások hitvallásának megismerése segíthet, hogy a hétvégi szieszta idején lelkünk utolérje testünket, hogy értelmet nyerjenek a hétköznapok.
„Évente 5 millió gyermek hal éhen a világon. Az ENSZ szerint 2000-2002 között 852 millióra emelkedett az alultáplált, éhező emberek száma" – idézte a megdöbbentő hírt Dudits Dénes növénygenetikus, akadémikus, az MTA Szegedi Biológiai Központ főigazgatója (képünkön) az Egy csepp emberség című rádióműsorban. „Át tudjuk-e érezni a mérhetetlen szenvedést, amit lelkiismeretünk elé tárnak ezek a statisztikai adatok? Merjük-e elképzelni az anya fájdalmát, aki látja gyermeke gyötrelmét, és tehetetlen? Ilyenkor hol van a mi emberségünk, a világ embersége? – folytatta kérdésekkel vallomását. – Évente 30 milliárd dollárra lenne szükség, és a felére lehetne csökkenteni az éhezők számát. Miért nem gyűlnek a segélyek? Miért nem születnek hosszú távú programok a válság kezelésére?

Közömbös a világ, és a kormányok tehetetlenek.
Pedig nem szükségszerű, hogy így legyen. Kína jó példát szolgáltat arra, hogy miként lehet száműzni az éhezést. Mindenekelőtt a kis helyi közösséget kell képessé tenni az élelmiszer megtermelésére.

A klímaváltozás következtében egyre szélsőségesebbek az időjárási viszonyok, például növekszik az aszály gyakorisága, ami csak fokozza a kiszolgáltatottságot, így mind nagyobb szükség van a vizet jobban hasznosító, betegségeknek ellenálló növényekre. Kína ezek előállításában is élen jár. Kormánya igen jelentős anyagi eszközöket mozgósít a kutatás érdekében. Elsőként kínai laboratórium fejtette meg a rizs genetikai kódját. A kínai kutatók a géntechnikát használják, amikor például a szuper hibridrizs titkát keresik. Újabb és újabb hibrideket próbálnak ki, és nő a rizs hozama.

Nap mint nap tapasztalva a kínai csodát joggal kérdezhetjük, miért nem segíti a tudomány az afrikai országok és India lakóit az élelmiszer biztonságos megtermelésében.
Nincs magyarázat!

A túltáplált gazdagok közömbösségének és tehetetlenségének következményei pedig katasztrofálisak és beláthatatlanok.
Meddig kell várni egy világprogramra, amely csökkenti majd az éhező milliók számát?"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Davis-kupa: Biztos a történelmi siker

Mindenképpen történelmi siker születik a ma kezdődő Davis-kupa pozsonyi döntőjében: a világszerte… Tovább olvasom