Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Hitvallás: a fejlődés irányáról

Emberien szólni az emberiről. Ez a hitvallás, mely a személyes sorsot vezérlő elvek tételes, tömör megfogalmazása. Anderle Ádám történész (képünkön) hitvallásának megismerése segíthet, hogy a hétvégi szieszta idején testünk utolérje lelkünket, hogy értelmet nyerjenek a hétköznapok.
„A neoliberális indulatú globalizáció ma működő (virus)mutánsa elsősorban pusztító-romboló vonásaival tűnik elénk a világban. Fekete-Afrika már valamiféle 'elfekvője' lett Földünknek: olyan pusztulásra ítélt kontinens, amely az AIDS-szel, az irracionális polgárháborúkkal és tömeggyilkosságokkal jeleneik meg a világ előtt. E globalizáció-mutánsnak tünete a terrorizmus, az Ázsiából fenyegető járványok, valamint az Európa felé hömpölygő illegális bevándorlás is.

A 'fejlett világ' most, e pusztítástól védekezve karantént próbál felállítani, önmagát ostromlott erőddé szervezni, miközben mindenekelőtt egy új világgazdasági rendre lenne szükség.

S nem látszik a megoldás – az esélyt csupán egy erős nemzetközi összefogás jelenthetné.

Mostanában gyakran elfog a kétely történészként: lehet, hogy a történelem, lineáris (tehát egyenes vonalú) fejlődése helyett valójában ciklikus jellegű, ahogy ezt előttünk már több letűnt kultúra is állította? A 'haladás' optimizmusa mellett fel kell készülnünk romboló forgatókönyvekre is? Van bennünk – az emberiségben – elegendő erő és bölcsesség e negatív opciók elsöprésére? Megvan bennünk a kellő felelősség – és veszélytudat?"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lazítás házilag

Sokan úgy gondolják, a szépségápolás a különböző szalonokban, wellness központokban képzelhető csak… Tovább olvasom