Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Hitvallás: a szép szóról

Emberien szólni az emberiről. Ez a hitvallás, mely a személyes sorsot vezérlő elvek tételes, tömör megfogalmazása. Mások hitvallásának megismerése segíthet, hogy a hétvégi szieszta idején lelkünk utolérje testünket, hogy értelmet nyerjenek a hétköznapok.
„Az én hitvallásomat akár rögeszmének is mondhatnám. Abból pedig, a hetvenedik év küszöbén, összegyűlt már egy sárga tállal – kezdi mondandóját Horváth Dezső (képünkön). – Maholnap harminchét éve lesz, hogy bezupáltam újságírónak, és még mindig bejárhatok, most csak arról szólnék, ami ebből a forrásból fakad.

Első dolgom volt annak idején, hogy kétoldali népi ellenőrzést kértem magam ellen. Megrendeltem az újságunkat a Dunántúlra, édesanyánknak, és fölbiztattam, azonnal szóljon, ha úgy kezdenék írni, amit ő meg nem ért. És amivel egyet nem ért. Mivel az egyetemen nyelvészkedtem is, az ottani tanáraim közül is fölbéreltem néhányat, ők is fújják a riadót, ha netán kezdeném kifacsarni a mondatokat. Azt a szép szegedi mondást azonban, hogy 'szavával szép az ember', csak Bálint Sándor könyveiben találtam meg. Kezdtem azt hinni, egyszer talán rám is talál.

Rögeszmémmé lett igen hamar, hogy 'se szívességből, se fizetésért nem ártanék senkinek'. Ha nem használhatok, legalább ne ártsak. Annyira ragaszkodtam ehhez, inkább elkerültem a latrokat is, mondván, vannak elegen kollégáim, akik rájuk utaznak. Vagy a politikusokra.

Az elsőnek némileg teljes ellenpárjaként hangozhat a második, pedig bennem békésen megfér a többivel. Így hangzik: 'se húsz fillérrel, se fél szóval nem szeretnék adósa maradni senkinek'. Annyira kemény ütésekkel soha nem tudnám nyugtázni mások galádságait, hogy illő visszavágásnak tűnne, semmi mással nem fizethetek, csak avval, ha tehetem, megírom. Szép szavakkal. Van, aki föl se veszi, sokan viszont nem tudják megbocsátani, hogy tudok róluk."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisebbségekért díj

Győr. A városi közgyűlés a kisebbségek napja alkalmával „Kisebbségekért” díjakat adományoz… Tovább olvasom