Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Hivatalos látogatást tesz Budapesten Zoran Milanovic

Egynapos hivatalos látogatásra érkezik Budapestre Zoran Milanovic horvát miniszterelnök hétfőn.
Mint a Külügyminisztérium az MTI érdeklődésére közölte, Magyarország és Horvátország kétoldalú kapcsolatait "nyitott politikai kérdések nem terhelik". A magyar-horvát partnerség stratégiai jelentőségű, mindkét ország elkötelezett a kapcsolataik fejlesztése mellett - hangsúlyozták.

A tárcánál a két ország magas rangú vezetőinek tanácskozásai között felidézték Schmitt Pál köztársasági elnök zágrábi bemutatkozó látogatását 2010 októberében, Orbán Viktor miniszterelnök tavaly februári zágrábi találkozóját Jadranka Kosor horvát miniszterelnökkel, Kövér László és Luka Bebic házelnökök tavaly júniusi határ menti találkozóját a horvátországi Csáktornyán és Ivo Josipovic horvát államfő szeptemberi budapesti útját.

Az új horvát kormány megalakulását követően Vesna Pusic külügyminiszter első hivatalos útján, február 24-én Budapesten megbeszélést folytatott Martonyi János külügyminiszterrel, és fogadta Schmitt Pál államfő és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is - emlékeztettek. Megjegyezték: az eredetileg április 16-ra tervezett budapesti hivatalos miniszterelnöki találkozót a horvát fél kérésére halasztották május 7-re.

A minisztérium szerint a két kormány különösen nagy figyelmet szentel a csaknem azonos nagyságrendű magyarországi horvát és horvátországi magyar közösség helyzetének. A kisebbségvédelemben sincsenek nyitott kérdések a két ország között, együttműködésük "közép-európai összehasonlításban példaértékű" - hangsúlyozták. Megjegyezték: a két kisebbség jogainak védelméről 1995-ben aláírt kétoldalú kormányközi megállapodás végrehajtását a magyar és a horvát közösség tagjainak részvételével évenként ülésező magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság felügyeli.

A kereskedelmi forgalom Horvátországgal 2011-ben csaknem másfél milliárd euró volt. A legjelentősebb exportőrök és importőrök a két ország nagyvállalatai - például a Mol, az INA és az Agrokor -, valamint a multinacionális cégek, de jelenős arányt képviselnek a kis- és közepes vállalatok is - közölték.

Mint kiemelték, Horvátországnak Magyarország a 10. legfontosabb exportpiaca, és Magyarország a negyedik legnagyobb befektető Horvátországban Ausztria, Hollandia és Németország után. A magyar befektetések elsősorban az energetikában, a pénzügyi szektorban és az ingatlanpiacon összpontosulnak, a legnagyobb beruházók a Mol, az OTP és a Trigránit.

A két ország energetikai együttműködése továbbra is rendkívül fontos az energiabiztonság és a beszerzési források diverzifikációja szempontjából - mutattak rá. Hozzátették: ebben a tekintetben kiemelt jelentőségű "a Mol és a horvát kormány közötti rendezett viszony visszaállítása, az INA politikamentes működésének biztosítása".

Tavaly mintegy 328 ezer magyar turista kereste fel Horvátországot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a kormány kárát a nép fizeti meg

Lázár János szavaira reagálva az MSZP azt mondja, a kormány kétéves "ámokfutásának károkozását a… Tovább olvasom