Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Hivatalos logót kapott a mohácsi busójárás

Hivatalos logója van a mohácsi busójárásnak: Sárkics György grafikáját pénteken mutatták be a sajtó képviselőinek a Duna-parti városban.
Az önkormányzat arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a mohácsi kötődésű alkotó egy busót a mohácsi fogadalmi templom sziluettje előtt kereplővel ábrázoló logója szerepelhet a jövőben a világhírű népszokást hirdető plakátokon, molinókon, bögréken, internetes honlapokon, borítékokon és egyebek mellett csomagolóanyagokon is.

A város júniusban írt ki pályázatot a logó megtervezésére. A szeptember 10-iki határidőig 154 alkotótó 283 pályaművet nyújtott be, amelyeket egy független szakmai zsűri értékelt, a végső döntést pedig a bírálók javaslata alapján a képviselő-testület hozta meg.

A zsűri olyan szimbólum kiválasztására törekedett, amely a busójárás hagyományának megfelelő motívumrendszerű, magas művészi nívót képvisel, ugyanakkor mindenki számára érthető. Elvárás volt továbbá az egyedi, kreatív, szuggesztív megjelenés, amely felhívja a figyelmet a rendezvényre és hagyománytiszteletet tükröz.

Az önkormányzat azért tartotta szükségesnek a hivatalos logó megtervezését és használatát, mert az UNESCO a busójárást 2009-ben felvette az emberiség szellemi kulturális örökségei közé és arculati elemeinek meghatározása egyre fontosabbá vált a népszokás megítélése, egyedi azonosítása, népszerűsítése szempontjából. A következő, azaz a 2012-es busójárásra február 16. és 21. között kerül sor. A telet az idei rekordlétszámnál, a 750-nél is több, várhatóan 800 busó és további 200 maskarás búcsúztatja majd.

A sokácok, azaz a baranyai horvátok messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A mohácsi sokácok körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

A busójárás tradicionális elemei változatlanok: borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt - meg turistákat, akikből a busójárás ideje alatt több mint 30 ezret is vendégül lát a 20 ezer lelkes Duna-parti város.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az LMP szerint Kocsis Máté börtönbe juttatja magát

Az LMP véleménye szerint a fideszes Kocsis Máté saját magát juttatja börtönbe azzal a… Tovább olvasom