Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Hivatalosan is megszűnt az LMP parlamenti frakciója

Kövér László házelnök csütörtökön hivatalból megállapította a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakciójának megszűnését - közölte Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-vel.
Közleményében felidézte, hogy a házelnökhöz hétfő kora délután érkezett az a levél, amelyben nyolc képviselő bejelentette kilépését az LMP képviselőcsoportjából.

Ezt követően Schiffer András frakcióvezetőnek három napon belül kellett volna bejelentenie a képviselőcsoport megszűnését, mivel annak létszáma a minimálisan előírt 12 alá csökkent. A frakcióvezető azonban ezt nem tette meg időben, így a házelnök a határozati házszabály rendelkezéseinek megfelelően hivatalból megállapította az LMP parlamenti frakciójának február 11-i hatállyal való megszűnését.

A korábbi frakciótagok által betöltött bizottsági helyeket és parlamenti tisztségeket újra elosztják, mégpedig úgy, hogy minden függetlenné vált képviselőt megillet egy bizottsági hely - tudatta a sajtófőnök.

Hozzátette, a bizottsági helyek és parlamenti tisztségek betöltésére - az érintettekkel való konzultáció után - az Országgyűlés elnöke tesz javaslatot.

Az LMP tavaly novemberi kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amely kizárta a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást adott arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. A határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek parlamenti frakcióvezető, valamint két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea, majd öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársukkal együtt megalapították a Párbeszéd Magyarországért Platformot. Az LMP idei, január végi kongresszusa nem változtatott a korábban elfogadott stratégián. Ezt követően a platform tagjai sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kilépnek az LMP-ből, és új pártot alapítanak. A Lehet Más a Politikából kivált nyolc parlamenti képviselő nem adta vissza a mandátumát, de kilépett a frakcióból, amelynek létszáma így a működéshez szükséges 12 fő alá csökkent.

Az LMP csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy a párt megszűnő frakciója helyett országgyűlési képviselői csoportot hoztak létre, amelyet Schiffer András vezet. A határozati házszabály szerint a képviselők – a képviselői tevékenységgel összefüggő célra - csoportokat hozhatnak létre, amelyek nem minősülnek frakciónak.

Olvasóink írták

  • 3. Cillit_bang 2013. február 15. 09:29
    „Sosem értem, miért nem írják ki azon értelmes magyar szavakat, mint kókadt vagy a pannon- tel.társaság is volt ilyen- vagy a puma....És miért sértik ezek azokat, akik pont ezeket mondták??? Érdekes dolgok ezek nem???”
  • 2. Cillit_bang 2013. február 14. 21:28
    „´-nek Schiffer Andrásnak még van gerince! Nem úgy mint n...! A gerinctelenek (baloldal) távoztak! Ha ekkora történész vagy,akkor tudhatnád, hogyan és miért került be az LMP a parlamentbe!!???Ugyanis a Gyurcsi és <moderálva> Bajnai ellen politizáltak és most páran ezekkel akartak újra összecsókolózni!, amibe S.A. nem vitte bele a becsületét! A piarista kuncze pedig tovább áskálódhat, rózsaszínü fodros Gabival és a <moderálva>!”
  • 1. történész 2013. február 14. 20:19
    „Schiffer András sajnos nem igen jelentős személy..csak talán ő nem tudja, de mint látni megteszi amire kérik.Ez a párt sosem volt párt és mégis kijelentette ő nem akarta Orbánt megbuktatni..talán igaz a pletyka,hogy arra várt jön a felkérés koalicióra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós büntetés Liptai Claudiának

A színésznő, televíziós műsorvezető elhunyt édesanyja mozgáskorlátozott-igazolványát használta egy parkolásnál. Tovább olvasom