Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

HM: békeidőben továbbra sincs hadkötelezettség

Békeidőszakban továbbra sem terheli sem katonai szolgálati, sem megjelenési, sem adatszolgáltatási kötelezettség az állampolgárokat - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön.
Mint a közleményben hangsúlyozták: az új honvédelmi törvény tervezete nem változtat a katonai szolgálati kötelezettség rendszerén, az teljes mértékben megegyezik a 2004-ben elfogadott szabályozással - tették hozzá.

A Napi Gazdaság című napilap szerdai számában írta a kormány számára készített törvénytervezetre hivatkozva, hogy a honvédelmi tárca rendkívüli védelmi helyzetben a 18-40 éves korosztály számára visszaállítaná a fegyveres vagy fegyver nélküli hadkötelezettséget.

A honvédelmi tárca illetékesei azóta többször is leszögezték, hogy az elkészült törvénytervezetben ugyanazok a feltételek vonatkoznak a hadkötelezettségre, mint a hatályos jogszabály szerint, vagyis az csak rendkívüli állapot idején lépne életbe, és ha támadás fenyegeti az országot.

Az Országgyűlés a tavaszi ülésszakán tárgyalja a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvény tervezetét. Ebben is az szerepel, hogy a hadkötelesek katonai kiképzésére csak rendkívüli állapot vagy megelőző védelmi helyzet idején kerül sor a katonai szakmai követelmények alapján, békeidőben kizárólag az önkéntes tartalékosi szolgálatot vállalók kiképzése folyik.

Az önkéntes tartalékos rendszer békeidejű működtetése nem jelenti a hadkötelezettség visszaállítását, az önkéntes tartalékos ugyanis - mint az elnevezés jelzi - önkéntes alapon vállal katonai szolgálatot, annak teljesítésére senki nem kényszeríthető.

Olvasóink írták

 • 9. Mignon 2011. május 20. 01:04
  „En, anno 40-eve a Hatarörsegnel örmester voltam, mert azonosultam a
  szocialiusta eszmekkel, nemetül is tudtam mar akkor, mellesleg meg nagyon ertelmes is voltam...!

  Ha kell, szamithattok ram a haboruban!”
 • 8. Yossarian 2011. május 19. 21:44
  „miféle rendkívüli állapot?
  és ki a bánat támadná meg Magyarországot?
  hát egy nagy túróst. én a csúti törpe bakája nem leszek.”
 • 7. smalltown 2011. május 19. 17:43
  „ugyan mitol tudna az orszagot megvedeni egy ilyen kikepzetlen, berangatott hadsereg? Rohej az egesz, mint az osszes fityesz otlet...ja, es mibol finanszirozna OV a sorkatonasagot?”
 • 6. saturnus 2011. május 19. 15:05
  „Gerekek hát ezért álltatok sorba az "átszavazásnál",hogy viktor apátok katonája,golyófogója legyetek?”
 • 5. Beroesz 2011. május 19. 15:00
  „A katonásdi jó dolog, támogatom. Amit ezek az orbánék kitaláltak, az egy nagy rakás szar.

  Oké, <moderálva> gyerekek leszünk, tegyük föl, hogy pillanatok alatt berántuk és kiképzünk akármennyi fiatalt! És akkor melyik nem létező laktanyába dugjuk be őket? Milyen berendezéseket adunk neki, hol tároljuk azokat a fegyvereket, amivel felszereljük őket? Ki fizeti az infrastruktúra fenntartását, őrzését, karbantartását, amíg nincs háború? Már így is azon nyomban zárnak be mindent költségtakarékosság miatt, ha valami nem 110%-ig kihasznált. Hol tároljuk a tömeghadsereg számára szükséges teherautókat? Ki fogja békeidőben fizetni azokat a katonákat, akiket a később behívandó kiképzetlen tömeg irányírására tartunk, lényegében kihasználatlanul?

  Mi a rendkívüli védelmi helyzet? Fanatikus "igazhitűek" behoznak egy atombombát az országba? Slota nekiáll Szlovákia etnikai uniforizálásának? Elönti a Bódva fél Edelényt, éhséglázadás tör ki a borsodi cigányok között? Ki mondja ki, hogy rendkívüli védelmi helyzet van?”
 • 4. ERTZU 2011. május 19. 14:06
  „Ahogy sokan gondoltuk, csak kellett valami, amivel lehet hergelni a népet.
  Egyébként még egyszer leírom: a sorkatonaságot nem az SZDSZ "haza és nemzetellenes"-nek csúfolt politikája miatt szüntették meg, hanem azért mert egy feneketlen hordó volt, amibe csak önteni lehetett a pénzt, de kinyerni belőle semmit sem, honvédelmi értéke semekkora sem volt. Egy aránylag kicsi professzionális hadsereget sem tudunk rendesen felszerelni. Akkor miből futna évente 35-50 ezer sorkatonára még ha a polgári szolgálatot is választja az államnak kell neki munkát találni, az államnak fizetnie, ráadásul a zsold kevesebb, vagy legfeljebb annyi a polgárisoknak, mint a minimálbér, tehát esetleg családos munkát kereső felnőttek elől vennék el a munkahelyet, mondván, hogy olcsóbb egy polgáris "katona", mint egy 8 órában bejeletett igazi alkalmazott.

  A sorkatonaság nem több, mint egy nagyon drága hobbi az államnak.”
 • 3. queenmargareth 2011. május 19. 14:01
  „szerintem nincs békeidő, amúgy OV maga mellett akarja tudni a "hadsereget"”
 • 2. mezopeti 2011. május 19. 13:30
  „Sorkatonaságot! 6-12 hónap. Az ifjaknak sem ártana némi regula. Csak persze mindezt "ésszel" - már amennyire ez a katonaságtól elvárható.”
 • 1. Carlo 2011. május 19. 12:57
  „olyan mellébeszélés szaga van

  amikor már támadás érte az országot, vazze, akkor kell még kiképezni a sorállományt?
  vagy rendkívüli állapot, ( mondjuk egy puccs) , akkor ezek a katonák gyakorlatilag vágóhídra küldhetők, !!!!

  Jól végig van ez gondolva?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

16 éves lányt kényszerített prostitúcióra

A szerdán őrizetbe vett 34 éves nyíregyházi lakost a lányt jelentette fel, hogy erőszakkal prostitúcióra kényszerítette. Tovább olvasom