Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

HM: nem állítják vissza a hadkötelezettséget

Csak kihirdetett rendkívüli állapot vagy megelőző védelmi helyzet idején lenne kötelező sorkötelezettség; az állampolgárokat sem adatszolgáltatási kötelezettség, sem sorozás nem terhelné békeidőszakban - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán az MTI-vel.
A HM közleménye szerint a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvény tervezetét, amely a már említett részleteket is tartalmazza, a tárca a honlapján nyilvánossá tette.

A tervezetben - amelyet még a tavaszi ülésszakban tárgyal az Országgyűlés - az szerepel, hogy a hadkötelesek katonai kiképzésére csak rendkívüli állapot vagy megelőző védelmi helyzet idején kerül sor a katonai szakmai követelmények alapján, békeidőben kizárólag az önkéntes tartalékosi szolgálatot vállalók kiképzése folyik.

Az önkéntes tartalékos rendszer békeidejű működtetése nem jelenti a hadkötelezettség visszaállítását, az önkéntes tartalékos ugyanis - mint az elnevezés jelzi - önkéntes alapon vállal katonai szolgálatot, annak teljesítésére senki nem kényszeríthető - fűzték hozzá.

A Napi Gazdaság szerdai számában egy kormány számára készített törvénytervezetre hivatkozva azt írta: a honvédelmi tárca rendkívüli védelmi helyzetben a 18-40 éves korosztály számára visszaállítaná a fegyveres vagy fegyver nélküli hadkötelezettséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tejesdobozok segítségével keresnek eltűnt magyar fiatalokat

Négyszázezer tejesdobozon és tízezer egyéb termék csomagolásán jelenik meg csütörtöktől négy évek… Tovább olvasom