Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 1°C | 8°C Még több cikk.

Hódít a balzsamecet

Bár az utóbbi évtizedben jelentősen megnőtt a külhoni ínyencségek iránti érdeklődés, balzsamecetet még mindig kevés háziasszony vásárol Magyarországon. Ennek az ősrégi ízesítőnek is megvannak a maga titkai, amelyet érdemes a beszerzésnél figyelembe venni.
Bár már az ókorban felfedezték, hogy egyes borokból egy idő után kellemes aromájú ecetet lehet nyerni, a balzsamecet igazi kora a XVI. századi Olaszországban kezdődött el. A balzsamecet előállításának szigorú szakmai előírásai vannak. Kell hozzá jó szőlő, szűrt, besűrűsödött must, majd eper-, gesztenye-, tölgy- vagy mogyorófából készült hordóban való érlelés. Értékét a kora is nagyban meghatározza, ezért érdemes figyelni a palack címkéjén lévő feliratot. A 3–8 éves balzsamok jó, míg a 10–12 éves „reserve" feliratúak már kiváló minősítést kapnak.

A 20 éves superior reserve csúcsterméket ugyanolyan tisztelet övezi, mint a hasonló korú, nagy borokét. A magas minőségű folyékony „fűszert" selymes textúra, megfelelő savtartalom, virágos, kellemes aroma jellemzi. Itáliában a balzsamecetet elsősorban saláták, húsok, gyümölcsök, vagy akár a vaníliafagylalt ízének fokozására ajánlják a szakértők.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrorcselekmény előkészületével vádolják Tomcatet

Megváltoztatta a gyanúsítást a Tomcat néven ismertté vált férfival szemben a rendőrség.… Tovább olvasom