Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Hoffmann: a hallgatók tiltakozása az igazságosság elleni tiltakozás

Az oktatási államtitkár elmondta, várhatóan jövő hétre olyan formát kapnak az oktatási törvények, hogy a kormány, majd az Országgyűlés elé kerülhetnek.
Hoffmann Rózsa úgy fogalmazott, hogy ma az állam legnagyobb ellensége az adósság, és amíg ezt Magyarország le nem küzdi, addig nagyon meg kell gondolni, mire adunk ki minden egyes fillért.

Ilyen körülmények között nem lehet megengedni, hogy például egy orvos a diploma megszerzése után külföldön kamatoztassa tudását jó fizetésért és annak a közösségnek soha ne adjon vissza semmit, amelyik a képzését vállalta, finanszírozta - hangsúlyozta.

Ez nem felel meg az igazságosság elvének. Ezért rögzítik az új felsőoktatási törvényben az állami ösztöndíjjal támogatott képzésre felvett diákokkal a hallgatói szerződés megkötését. A szerződés kritériumait ugyanakkor még később dolgozzák ki - jelezte.

A szerződés egy lehetőség - mondta Hoffmann Rózsa, hozzátéve: akinek a családja megengedheti magának azt, hogy finanszírozza tanulmányokat, annak nem kell ilyen szerződést kötnie. (A koncepcióban az szerepel, hogy az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgató a képzés megkezdése előtt szerződésben vállalná, hogy az állami támogatás fejében a végzése után meghatározott időtartamon belül, meghatározott ideig Magyarországon dolgozik.

Példaként 10 év alatt 7 évet, 20 év alatt 15 évet említenek, és ennek nem teljesülése esetén az állami ösztöndíj formájában felvett és a képzés ellenértékeként a felsőoktatási intézménynek a képzésért befizetett összeget köteles visszatéríteni a diák.

Ezt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a diákok röghöz kötéseként értékelik, és október végére országos tiltakozó demonstrációt hirdettek a fővárosba.) Hoffmann Rózsa a tanácskozáson beszélt még arról is, hogy várhatóan jövő hétre olyan formába kerülnek az oktatási törvények, hogy a kormány, majd az Országgyűlés elé kerülhetnek. A közoktatási intézményeknél az állami szerepvállalás növeléséről szólva kiemelte: az új rendszer nem fog többe kerülni, a források más finanszírozási csatornába kerülnek.

Fő szabályként az állam lesz a fenntartó, de az önkormányzatok is megkaphatják ennek lehetőségét, ha meghatározott kritériumoknak megfelelnek - erősítette meg. Nem az a kérdés, hogy mennyiből lehet ezt megcsinálni, hanem, hogy meg kell-e csinálni. A válasz egyértelmű igen - fogalmazott.

Az állam felelőssége abban nyilvánul meg, folytatta az államtitkár, hogy a tananyag egységes legyen, és a gyermekek ugyanazt a műveltségtartalmat kapják meg kelettől nyugatig. Szavait taps fogadta, amikor a tartalmi szabályozásról és a készülő kerettantervekről leszögezte: nem engednek választást a János vitéz és Harry Potter között, továbbra is kötelező lesz "a János vitéz, a Toldi vagy Trianon".

Emellett lehet Harry Pottert is tanítani, a szabad időkeretben. Ellenőrzés is lesz, és meg kell büntetni azt az iskolát, amelyik például megakadályozza ravasz módon annak a jognak az érvényesülését, hogy hittant tanulhassanak állami iskolákban is a gyerekek - fűzte hozzá.

Hoffmann Rózsa azt mondta, hogy helyére kell tenni a nevelést, ami alatt a személyiség teljes egészének formálását jelölte meg, aminek része az erkölcsi, a vallásos, a hazafias, a családi életre vagy a munkára nevelés.

Olvasóink írták

 • 4. Power 2011. október 08. 17:26
  „Az egész napos iskolával nem kellene minden felelősséget a pedagógusokra, az iskolákra áthárítani. Hiába nevel a pedagógus, ha a diákkal otthon nem foglalkoznak a szülők.”
 • 3. deszkás 2011. október 08. 12:26
  „Kedves Rózsika ezt jó meg..... Érthetően nem megy?”
 • 2. .suhym. 2011. október 08. 06:26
  „"....az állam legnagyobb ellensége az adósság, és amíg ezt Magyarország le nem küzdi, addig nagyon meg kell gondolni, mire adunk ki minden egyes fillért. "
  Egyet értek.

  "´..Ilyen körülmények között nem lehet megengedni, hogy például egy orvos a diploma megszerzése után külföldön kamatoztassa tudását jó fizetésért és annak a közösségnek soha ne adjon vissza semmit, amelyik a képzését vállalta, finanszírozta - hangsúlyozta. "
  Egyet értek, de vonatkozzon minden diplomásra, amennyiben itthon van munkalehetőség. Ha viszont nincs, akkor el kell engedni, mert meg kell élnie valamiből!!!
  Nagy kérdés viszont, hogy az "itthontartás" nem vet-e fel valamiféle EU-s jogszabály megszegést, ami a szabad munkaerő vándorlásra vonatkozik.

  "...ami alatt a személyiség teljes egészének formálását jelölte meg, aminek része az erkölcsi, a vallásos, a hazafias, a családi életre vagy a munkára nevelés. "
  Ezzel is egyet értek, de a vallásos nevelés ne legyen kötelező, hanem választható.”
 • 1. újratöltve 2011. október 07. 20:43
  „Baromira hiányzik a 300 forintos vizitdíj!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződött a Siemens egyesülése

A magyarországi Siemens integrációs folyamatának befejező lépéseként a Siemens Erőműtechnika Kft.… Tovább olvasom