Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Hoffmann: a pótfelvételik előtt korrigálják a keretszámokat

"Szelíd érdeklődés jellemzi" a Start a diplomáért címmel szervezett konzultációs fórumsorozatot.

Felelős döntést kell hozniuk a diákoknak a továbbtanulásukról, ebben kíván segíteni az oktatásért felelős államtitkárság - indokolta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a Start a diplomáért címmel szervezett konzultációs fórumsorozat megszervezését kedden Debrecenben.

"Nincs izgalom, a középiskolai tanárok a helyzet magaslatán állnak, a fórumokat szelíd érdeklődés jellemzi" - mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára, aki a konzultációsorozat negyedik, debreceni állomásán a felvételi keretszámok alakulásáról, a finanszírozás és a hallgatói szerződés kérdéseiről tájékoztatta mintegy 150 fős hallgatóságát.

Az idei jelentkezések ismeretében nyáron, a pótfelvételik előtt korrigálják a felvételi keretszámokat - közölte Hoffmann Rózsa az MTI érdeklődésére a konzultációt megelőző sajtótájékoztatón.

Az államilag finanszírozott helyek megszűnése nem jelenti a képzés megszűnését - magyarázta az államtitkár az MTI azon felvetésére, hogyan tudják azon diákok felelős döntését segíteni, akik például évek óta a jogi pályára készültek, és a felvételi előtt néhány héttel szembesültek azzal, hogy a Debreceni Egyetemnek (DE) egyetlen támogatott hely sem jutott.

Hoffmann Rózsa ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet az új típusú, állami támogatású diákhitelre, s arra a kormányhatározatban rögzített utófinanszírozásra, amely "lehetővé teszi mindenkinek a tanulást".

Utóbbi azt jelenti, hogy azoknak a jogászoknak, akik állami alkalmazásba kerülnek, utólag kifizetik az oktatás költségeit - ismertette az államtitkár.

Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az egyetemeknek nyár közepére ki kell dolgozniuk fejlesztési terveiket, amelyeket a tárcával együtt véglegesítenek. Hoffmann Rózsa szerint a felsőoktatás finanszírozási számai arra ösztökélik az intézményeket, hogy újragondolják működésüket, gazdálkodásukat.

A jövőben pályázati formában is igyekeznek a felsőoktatást finanszírozni, és komoly anyagi többletet jelent a kutató egyetemi cím, illetve az a kiemelt egyetemi státus, amelyet 1-2 nemzetközileg is jegyzett magyar egyetem kaphat meg a jövőben - részletezte Hoffmann Rózsa.

Fábián István, a DE rektora reményét fejezte ki, hogy a DE továbbra is vonzó intézmény lesz a továbbtanulóknak. Ugyanakkor - tette hozzá - 87 munkatársat érintő csoportos létszámleépítésre kényszerülnek az idén, ez a tudományegyetemi karokat és az agrárcentrumot érinti.

Olvasóink írták

  • 1. spiler 2012. február 21. 16:11
    „az államadóság csökkentésére rendezett koncerten se voltak sokan,talán a fellépők száma meghalladta a nézőkét....lassan minden réteg belefásul a politikai szarakodásokba,unom már ,hogy mindenk töllünk kér pénzt mütétekre,ápolásra ös sejt beültetésre,,,,,,az állam meg mindenből kivonul,de a markát tartja..ELÉG VOLT!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: közel duplájára nőttek a kisvállalkozók terhei

Az ellenzéki párt szerint ennek hatására az érintetek "sorban állnak", hogy visszaadhassák… Tovább olvasom